«Εξω πάμε καλά» λένε υπερηφάνως στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) και την… πέραση που έχει στο εξωτερικό, ξεχνώντας όμως καμιά φορά ότι οι έξω δεν… ψηφίζουν. Διότι μπορεί στο εσωτερικό της χώρας να καταρρέει η δημοτικότητά του, σε ξένα μέσα ενημέρωσης όμως ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ως μεγάλος ηγέτης. Για παράδειγμα οι «FT» σε δημοσίευμά τους τονίζουν ότι «η δημοσιονομική ορθότητα και η διπλωματική επιτυχία με τη «Μακεδονία» αλλάζουν τη διεθνή εικόνα του έλληνα πρωθυπουργού». Και προσθέτει…

■■■

«Ο Αλέξης Τσίπρας για το Νομπέλ; Η ιδέα που διατυμπανίστηκε από μερικούς μπορεί να φαίνεται υπερβολική. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας μπορεί αδιαμφισβήτητα να αναμένει διεθνή επιδοκιμασία αν, όπως αναμένεται, οι έλληνες βουλευτές επικυρώσουν μια συμφωνία για τον τερματισμό μιας εκ των πιο μακρόχρονων διμερών διενέξεων. Η συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται έντονα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που θέλουν να φέρουν τη «Μακεδονία» στη δυτική τροχιά» γράφουν οι «FT» και συνεχίζουν:

■■■

«Ο 44χρονος έλληνας πρωθυπουργός δύσκολα αναγνωρίζεται ως ο αριστερός υποκινητής που απειλούσε με καταγγελία της διάσωσης της Ελλάδας, με απαγόρευση προς τους γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν την Ελλάδα και με έξοδο της χώρας από το ευρώ, αν οι πιστωτές απέρριπταν τα αιτήματά του για απαλοιφή του χρέους. Τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική του νίκη, ο κ. Τσίπρας έχει μετατραπεί σε υποστηρικτή της ελληνικής δημοσιονομικής πειθαρχίας».

■■■

Αν μη τι άλλο πρόκειται για… ύμνο και πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι ο Πρωθυπουργός αποθεώνεται διότι έγινε από επαναστάτης που θα άλλαζε την Ελλάδα στον καλύτερο «πελάτη» των δανειστών. Εκτός κι αν οι επικοινωνιολόγοι που χρησιμοποιεί το Μαξίμου έχουν κάνει απλά πολύ καλή δουλειά. Μην ξεχνάμε ότι δουλειά της Rothschild είναι να βελτιώσει το διεθνές προφίλ του κ. Τσίπρα. Αλλά όπως έλεγαν πικρόχολα βουλευτές της αντιπολίτευσης στα διάφορα «πηγαδάκια» στη Βουλή: «Νομπέλ στον Τσίπρα; Ούτε ο Τσιτσιπάς να ήταν».

Ο επενδυτής από τη Βενεζουέλα

Ξέρετε τι θυμήθηκα με όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην πεινασμένη Βενεζουέλα; Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη λατινική αυτή χώρα και τη στήριξη που έδωσε στον Μαδούρο. Ομως και ο Μαδούρο στήριξε σταθερά τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Επίσης θυμήθηκα (ξεχνιούνται άραγε αυτά;) τα ταξίδια του (απαραίτητου στο Μαξίμου) Νίκου Παππά, μαζί με τον Αρτέμη Αρτεμίου, τον κύπριο δικηγόρο των Panama Papers, ειδικευμένο στις offshore εταιρείες, και τις συναντήσεις που είχαν στο εξωτικό νησί Μαργαρίτα με τον επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ. Τις δικαιολογίες τότε του κ. Παππά ότι τάχα πήγε στη Βενεζουέλα για να συγκρίνει τις τιμές των σουπερμάρκετ, τη σεξουαλική παρενόχληση του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αθήνα σε ελληνίδες εργαζόμενες στην πρεσβεία, τις επισκέψεις τού τότε υφυπουργού Αμυνας κ. Ησυχου (σήμερα είναι με τον Λαφαζάνη) στη Βενεζουέλα και βεβαίως τις θερμές επιστολές συμπαράταξης που ανταλλάσσουν (όποτε βρουν ευκαιρία) οι Αλέξης Τσίπρα και Νικολά Μαδούρο. Τώρα τελευταία στο πάνελ των ιστοριών της Βενεζουέλας προστέθηκε και ένας επενδυτής από τη λατινική αυτή χώρα, η οποία δοκιμάζεται από την πείνα και τη δικτατορία του Μαδούρο και που σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου. Ενας επενδυτής ελληνικής καταγωγής που αγοράζει ό,τι ακίνητο βρει μπροστά του και που η ΝΔ άρχισε να προβληματίζεται εάν ο εν λόγω επενδυτής έχει σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου ή με τον Μαδούρο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…

■■■

Ο εκ Βενεζουέλας έλληνας επενδυτής ονομάζεται Θόδωρος Δουζόγλου και εμφανίζεται ως γόνος οικογένειας που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων. Μόλις ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ (το 2015) αγόρασε αντί 26 εκατ. ευρώ το ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Το ακίνητο πέρασε στον έλεγχο του κ. Δουζόγλου μέσω της Alpha Bank (με νόμιμο τρόπο). Εν συνεχεία απέκτησε (έναντι 16,9 εκατ. ευρώ) το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο, έγινε ο αγοραστής του κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου (και Χρήστου Λαδά), που είχε οικοδομηθεί στις αρχές του ’30 από τον αρχιτέκτονα του Μεσοπολέμου Αναστάσιο Μεταξά, άνοιξε ένα ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη, ένα άλλο στην Ομόνοια, εξαγόρασε ξενοδοχείο («Μιστράλ») στον Πειραιά και φαίνεται ως αγοραστής οκτώ εξοχικών κατοικιών στην περιοχή Αγίου Λαζάρου στη Μύκονο καθώς και μιας στην παραθαλάσσια έκταση Ελιά (ήδη πήρε άδεια για ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου). Η ΝΔ μαθαίνω ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις επενδυτικές δραστηριότητες του ομογενούς από τη Βενεζουέλα και εάν αυτές συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με κυβερνητικά στελέχη.

Τα κατά τη ΝΔ «συριζοτρόλ»

Πάντοτε παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τις απόψεις καλλιτεχνών που ήθελαν να κάνουν παρέμβαση στην πολιτική. Στους καλλιτέχνες βεβαίως δεν περιλαμβάνονται οι πανεπιστημιακοί, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει. Κυρίως όμως παρατηρούσα την κωλοτούμπα που έκαναν ορισμένοι από τους καλλιτέχνες, που ενώ στην αρχή στήριξαν με θέρμη (και εμπράκτως καταλαμβάνοντας μάλιστα και κρατικές θέσεις) τον ΣΥΡΙΖΑ, εν συνεχεία άλλαξαν γνώμη και εμφανίστηκαν μετανιωμένοι. Πρόσφατο παράδειγμα (γιατί δεν θέλω να αναφέρω όλους τους μετανοήσαντες καλλιτέχνες) η Αφροδίτη Μάνου, η οποία στο συλλαλητήριο του Συντάγματος επέκρινε την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας μάλιστα προσωπική έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να ρίχνει… δακρυγόνα.

■■■

Την ώρα όμως που κορυφωνόταν η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών μια ηχηρή κίνηση κάποιων καλλιτεχνών έδωσε αφορμή για μια νέα «μάχη» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κυκλοφόρησε μια λίστα 158 καλλιτεχνών που προσυπογράφουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Η ΝΔ βεβαίως δεν το άφησε να πέσει κάτω. Μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της, Νίκου Ρωμανού, κατήγγειλε ότι οι 158 δεν είναι παρά… «συριζοτρόλ» και σύμβουλοι υπουργών. Ο Νίκος Ρωμανός δημοσίευσε μάλιστα μία φωτογραφία με τη λίστα των υπογραφών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και μία φωτογραφία στην οποία το ίδιο πρόσωπο που υπάρχει στη λίστα παρουσιάζεται ως συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη. Τώρα ανάμεσα στα 158 ονόματα διέκρινα και ορισμένα ονόματα δημοσιογράφων. Οταν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ αποκαλεί όλους συλλήβδην ως τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία αντίδραση (κυρίως από τους δημοσιογράφους) τότε τα πράγματα για την ελευθεροτυπία είναι όντως σοβαρά.

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τον… Λένιν

Ποιος είδε τον Θεό και δεν φοβήθηκε! Και μιλάω για τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ, ο οποίος πήρε τον λόγο στη Βουλή για να απαντήσει στον Δημήτρη Βίτσα, που στην ομιλία του αναφέρθηκε στη στάση του ΚΚΕ στη συμφωνία των Πρεσπών, διαβάζοντας μάλιστα… Λένιν. Δεν ξέρω πόσο καιρό είχε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να ανατρέξει στον Λένιν αλλά μάλλον δεν του βγήκε σε καλό. Και τι δεν του είπε ο Παφίλης. Αυτό που σίγουρα τον πείραξε είναι το παρακάτω: «Το να μιλάς για εθνικισμό στο ΚΚΕ όταν είσαι αναπληρωτής υπουργός του κ. Καμμένου και τέσσερα χρόνια στην ίδια κυβέρνηση, που είναι κατ’ εξοχήν εθνικισμός, είναι τουλάχιστον θράσος». Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος, που λέει και ο σοφός λαός.