Με δύο – τρεις εκκρεμότητες από ελληνικές πλευράς όπως το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το ν. Κατσέλη, το τι θα γίνει με τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά και τα δώρα συνταξιούχων όλων των ταμείων και των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και μία σειρά άλλα θέματα ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα που βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων «σήμερα κάναμε το κλείσιμο. Καταγράψαμε τι έχει να γίνει τι περιμένουν από εμάς. Περιμένουν κάποιες πιο συγκεκριμένες προτάσεις σε δύο τρία θέματα. Το πιο σημαντικό είναι το καθεστώς, το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη, όπου είχαμε πολύ καλές συζητήσεις και χθες και προχθές καθώς είναι το ζητούμενο και το επίδικο. Είναι κάποιες άλλες λεπτομέρειες που θέλει δουλειά. Πάντα χρειάζεται δουλειά από την κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντας έγιναν διεξοδικές συζητήσεις για το ρίσκο που υπάρχει για κάποιες δικαστικές αποφάσεις με τρόπο συνεργατικό. Θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά αν θα είναι εφάπαξ ή με μόνιμα μέτρα, αν θα είναι μεγάλο το ποσό ή μικρό το ποσό και θα δει η κυβέρνηση πως θα το αντιμετωπίσουν.

Μάλιστα όπως αναφέρεται αρμοδίως οι θεσμοί έχουν αντιληφθεί ότι είναι διαφορετικό κάτι που είναι εξωγενές που δεν είναι στη δική σου ευθύνη και άλλο είναι κάτι που είναι ενδογενές στην πολιτική της κυβέρνησης.

Πάντως ακόμη δεν έχει γίνει συζήτηση για ισοδύναμα μέτρα καθώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιο θα είναι το ποσό που θα λάβουν οι συνταξιούχοι και οι Δημόσιοι υπάλληλοι για να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα θα τραβήξει για πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα δεν είναι κάτι που τους ανησυχεί για τους επόμενους μήνες ή τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα δύο χρόνια.

Τέλος για τις 120 δόσεις ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τη χθεσινή ενημέρωση, ότι δηλαδή δεν έχει υποβληθεί στους θεσμούς κανένα σχέδιο και άγνωστο παραμένει αν τελικά θα κατατεθεί. «θα το δούμε αυτό» απάντησε λακωνικά ο ίδιος.