Δεν είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν πως το Βαρβάκειο Λύκειο ανεγέρθηκε με δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη το 1864 στον χώρο που πολύ αργότερα εγκαταστάθηκε η Βαρβάκειος Αγορά.

Το σχολείο λειτούργησε στο τετράγωνο που ορίζουν οι οδοί Αρμοδίου, Αριστογείοτονος, Αθηνάς και Σωκράτους μέχρι το 1944, όταν και καταστράφηκε στις μάχες των Δεκεμβριανών.

Μετά από πολλές περιπλανήσεις σε διάφορες γειτονιές, εγκαταστάθηκε το 1980 στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού.

Στο πλαίσιο της ιστορικής μνήμης, ο Δήμος Αθηναίων από κοινού με το Σύλλογο Αποφοίτων Βαρβακείου (Σ.Α.Β.) οργανώνουν εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μεταλλικής πινακίδας, αναθηματικής της Βαρβακείου Σχολής, στο κτίριο ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ στη νότια πλευρά της Βαρβακείου Αγοράς, σύμφωνα με την απόφαση ΑΔΣ 1264/31.8.2017.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται η κατασκευή μαρμάρινης στήλης που θα συμπεριληφθεί στη μελέτη αναμόρφωσης της πλατείας Βαρβακείου σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 176/17 Πράξη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η πινακίδα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συλλόγου Αποφοίτων με το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων (αρμόδιοι ο αρχιτέκτων κ. Αλέξανδρος Πουλούδης και η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Τσατούχα) και χρηματοδοτήθηκε από τους Αποφοίτους.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 στις 1 μ.μ. στον προαναφερθέντα χώρο της Βαρβακείου Αγοράς, με τη συμμετοχή του συνόλου της οικογένειας του Βαρβακείου. Των Αποφοίτων, των μαθητών και των γονέων τους τόσο του Βαρβακείου Γυμνασίου όσο του Βαρβακείου Λυκείου, των μελών του Δ.Σ. του Βαρβακείου Ιδρύματος και των εργαζομένων σε αυτό. Στην εκδήλωση, θα παραστεί και θα προβεί στα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής πινακίδας ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.