Δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου  ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγίου Αμβρόσιος ο οποίος κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος μετά τη δημοσίευση κειμένου του τον Δεκέμβριο του 2015 στην ιστοσελίδα του υπό τον τίτλο ««ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσή του σε πρώτο βαθμό ο μητροπολίτης είχε αθωωθεί καθώς οι δικαστές  είχαν κάνει δεκτή την  πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος είχε την νομική άποψη ότι ο Μητροπολίτης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνος για υποκίνηση βίας ή μίσου κατά ομοφυλοφίλων και πως δεν παραβίασε την κείμενη αντιρατσιστική νομοθεσία.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης έγαφε:  «φτύστε τους! αποδοκιμάστε τους! μαυρίστε τους! … Μη διστάζετε, λοιπόν! Οταν και όπου τους συναντάτε, φτύστε τους! Μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! Είναι επικίνδυνοι! … Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε!»

Κατόπιν της πρωτόδικης αθωωτικής απόφαση ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση υπέρ του νόμου κατά της πρωτόδικης απόφασης και έτσι ο μητροπολίτης δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την ίδια υπόθεση.