Ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» πραγματοποίησε χθες Τρίτη εκδήλωση με αφορμή το νέο έτος, στην κατάμεστη αίθουσα RED 1925 του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης». Τα στελέχη του συνδυασμού, παλαιοί και νέοι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος σε σταυρούς του συνδυασμού, Βαγγέλης Μαρινάκης, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης ανέφερε στην ομιλία του, ότι το 2014 ξεκίνησε μια συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να πάει μπροστά η πόλη, η οποία βρισκόταν σε μια στασιμότητα, επισημαίνοντας ότι έγινε ένας σύντομος προεκλογικός αγώνας, ο οποίος στέφθηκε με επιτυχία.
Αναφορικά με το έως τώρα έργο της δημοτικής αρχής, ανέφερε ότι έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί αρκετά από όσα είχαν υποσχεθεί στους πειραιώτες και ότι είχαν εξηγήσει μάλιστα και τους τρόπους με τους οποίους θα έβρισκαν χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα.

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι η δημοτική αρχή διοίκησε τον Δήμο τόνισε με ευγένεια και σεβασμό, δίνοντας στον Πειραιά μια εξωστρέφεια, την οποία είχε ανάγκη.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ξεκίνησε νωρίτερα η υλοποίηση των έργων της ΟΧΕ, μίλησε για τις γνωστές καθυστερήσεις και αγκυλώσεις της κεντρικής διοίκησης, καθώς το ΦΕΚ για τη χρηματοδότηση δημοσιεύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2018.
Παρόλα αυτά ανέφερε, ότι ως δημοτική αρχή διασφάλισαμε 80 εκατομμύρια ευρώ και 30 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους μέσω περιφέρειας Αττικής, τα οποία θα χρησιμοποιήσει η παρούσα και η επόμενη δημοτική αρχή.

Τα μεγάλα έργα

Μίλησε επίσης για τα μεγάλα θέματα του Πειραιά που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για δεκαετίες και τα οποία δρομολόγησε η δημοτική αρχή. Για το Μικρολίμανο, τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών βγαίνει ο διαγωνισμός στον αέρα, επισημαίνοντας ότι με την ανάπλαση το Μικρολίμανο θα γίνει ένα από τα πιο ωραία σημεία του λεκανοπεδίου για τους πειραιώτες, τους επισκέπτες και τους τουρίστες.

Για το θέμα των δικαστηρίων στην πρώην Ράλλειο, τόνισε ότι ελπίζει να έχει σύντομα νέα από την κυβέρνηση και ότι θα υποστηρίξουν την άποψή  τους για μετεγκατάσταση στη Ράλλειο, αλλά θα εξετάσουν ως συνδυασμός τη θέση τους τον Μάϊο στο πρόγραμμα τους.

Επίσης για την αξιοποίηση του Πύργου ανέφερε ότι σε έναν μήνα βγαίνει στον  αέρα διεθνής διαγωνισμός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ανάδοχος.

Για την ανάπλαση στον Άγιο Διονύση ανέφερε ότι έχει γίνει μια εξαιρετική μελέτη από τον Δήμο για αυτή τη μεγάλη έκταση, η οποία χρηματοδοτείται με 15 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια, επισημαίνοντας πως το έργο, θα αλλάξει εντελώς τον χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και τη ζωή των δημοτών που κατοικούν κοντά στην περιοχή της ανάπλασης στην  5η δημοτική κοινότητα.

Ακόμη σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα στα θέματα της καθημερινότητας, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές ελλείψεις, καθώς πρόκειται για ένα δυναμικό πεδίο, το οποίο απαιτεί συνεχή επίβλεψη. Επιπλέον τόνισε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος σε αυτά τα θέματα, όμως και οι πολίτες πρέπει να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθούν με την προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή.

Κοινωνική πολιτική

Σχετικά με την κοινωνική πολιτική, αναφέρθηκε στη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 10% στην οποία προχώρησε η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι τα χρήματα που πλήρωναν οι δημότες ήταν υψηλά και δεν αντιστοιχούσαν στις υπηρεσίες που λάμβαναν. Αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου που είχε κλείσει, στις παροχές από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και στις μεγάλες χορηγίες του Ολυμπιακού και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με τις οποίες σιτίζονται σε μόνιμη βάση 268 άπορες οικογένειες.

Επίσης αναφέρθηκε και στους 6.000 πρόσφυγες, τους οποίους είχε αφήσει αβοήθητη η κυβέρνηση επί 6 μήνες στο λιμάνι του Πειραιά και τους οποίους φρόντισε ο Δήμος, με τη βοήθεια του Ολυμπιακού, της Εκκλησίας και την κινητοποίηση και άλλων φορέων και πολιτών.

Μιλώντας για τις αθλητικές υποδομές, ο κ. Μώραλης είπε ότι ανακαινίστηκαν ή ανακαινίζονται όλοι οι υπάρχοντες αθλητικοί χώροι στην πόλη και τόνισε την ανάγκη να φτιαχτεί νέο κολυμβητήριο, λέγοντας πως πιστεύει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα υπάρχει το οικόπεδο, κάτι το οποίο είναι πολύ  δύσκολο στον Πειραιά. Ανέφερε ότι η κατασκευή σκοπευτηρίου ξεκινάει και πως είναι αισιόδοξος ότι μέχρι τον Μάϊο μπορεί να έχουν γίνει τα εγκαίνια.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τονίζοντας ότι κατάφεραν να αυξήσουν τα έσοδα και να μειώσουν τα έξοδα.

Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στην αρωγή του Ολυμπιακού προς τον Δήμο και την πόλη του Πειραιά. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα αποτελέσει πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, καθώς κάποιοι ενοχλούνται από την ενασχόληση του κ. Μαρινάκη με τον Πειραιά, είτε επειδή έχουν προσωπικά είτε πολιτικά θέματα μαζί του.  Επιπλέον εξέφρασε την επιθυμία να υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι με παρόμοια οικονομική επιφάνεια που να μπορούσαν να δώσουν στην πόλη που αγαπούν το κάτι παραπάνω.

Για το λιμάνι

Σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά εξέφρασε την άποψη ότι θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης και για αυτή την προεκλογική περίοδο, καθώς ο υποψήφιος του Σύριζα το έχει κάνει και πάλι σημαία, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως τον απόλυτο παραλογισμό.

Όπως είπε ο κ. Μώραλης, δέχεται κριτική από την παράταξη που έχει αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ως δήμαρχος δεν αντιστάθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, την ίδια ώρα που ο τότε επικεφαλής της,  δέχτηκε να είναι υπουργός Ναυτιλίας και υπέγραφε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες εκτιμούν την ειλικρίνεια και όσους έχουν σταθερή άποψη και έχουν βαρεθεί όλους όσοι αλλάζουν απόψεις, ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση.

Είπε επίσης, ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης επέλεξε τη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να αποκομίσει η πόλη του Πειραιά όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.  Τόνισε μάλιστα πως πέτυχε να αποδίδεται για πρώτη φορά αντισταθμιστικό όφελος στην πόλη από τη λειτουργία του λιμανιού, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αυξανόμενο, ανάλογα με τον τζίρο του ΟΛΠ, καθώς και να υπάρχει μια διαβούλευση για τις προαιρετικές επενδύσεις του ΟΛΠ.

Ανέφερε επίσης, ότι ως δημοτική αρχή έχουν κάποιες αντιρρήσεις για το Master plan, όπως είναι η δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου   εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης και τα ύψη των κτηρίων, τα οποία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με την πόλη, καθώς και την απαίτησή του για την εκπόνηση των κατάλληλων μελετών για την επέκταση της κρουαζιέρας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Επιπλέον τόνισε, ότι προσωπικά δεν είναι εναντίον της επένδυσης και ότι η πόλη έχει να κερδίσει πολλά, αρκεί να απαντήσει οργανωμένα, με προτάσεις και με ήπιο τρόπο σε αυτά τα οποία διαφωνεί.

Αναφορικά με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν από τώρα την προεκλογική περίοδο με άκομψο τρόπο. Τόνισε ότι ο «Πειραιάς Νικητής» και εκείνος προσωπικά θα κατέβει στις εκλογές με τον ίδιο τρόπο, όπως το 2014, δίνοντας σημασία στο να προβληθεί το έργο τους και όχι στους αντιπάλους.

Μίλησε για την προσπάθεια διεύρυνσης του συνδυασμού με νέους υποψηφίους, οι οποίοι  προσέρχονται στον συνδυασμό για να ενώσουν δυνάμεις, βλέποντας ότι γίνεται μια έντιμη και ειλικρινής προσπάθεια για κάτι καλό, με στόχο και πρόγραμμα.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του, χωρίς να υποτιμά κανέναν αντίπαλο ότι ο Πειραιάς Νικητής θα τα καταφέρει και σε αυτές τις εκλογές. Είπε ακόμα πως έχουν αντιληφθεί ότι ο συνδυασμός έχει θετικό πρόσημο στην κοινωνία του Πειραιά, καθώς δεν είναι μια παράταξη αγκυλωμένη σε κάποιο κόμμα και αυτό αρέσει στον κόσμο.

Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την άποψη ότι τα  κόμματα δεν πρέπει να επιβάλλονται και στη τοπική αυτοδιοίκηση. Τόνισε επίσης πως για το καλό του Πειραιά είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να συνεργάζεται παραγωγικά με την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως έκανε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, αλλά και να είναι έτοιμη να συγκρουστεί, αν χρειαστεί.