Σε φάση αναταράξεων εισέρχεται η ΔΗΜΑΡ μετά την απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής. Η απόφαση ελήφθη, μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, με 11 ψήφους υπέρ και 5  κατά.

Το σκεπτικό που οδήγησε στην απόφαση για αποχώρηση είναι ότι η διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΣΥ σημαίνει ότι η κυρία Γεννηματά επέλεξε, την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από τον Κεντροαριστερό φορέα.

Πέντε  μέλη του οργάνου τάχθηκαν υπέρ της πρότασης του γραμματέα του οργανωτικού τομέα του κόμματος κ. Δαρσινού που υποστήριξε ότι αν και η διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου ήταν λάθος η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής.

Τα στελέχη της μειοψηφίας θεωρούν ότι την απόφαση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και ζητούν τη σύγκλιση της. Εκτιμούν μάλιστα ότι η απόφαση για αποχώρηση δεν θα έχει την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουν επακριβώς ποια και πόσα στελέχη, σε αντίθεση με την απόφαση, θα επιλέξουν την παραμονή τους στο Κίνημα Αλλαγής.  Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα 22 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που καταψήφισαν την εισήγηση για το ναι στη συμφωνία των Πρεσπών, θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Όπως αναγράφεται στην απόφαση, η θέληση της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες μάχες μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ακυρώθηκε. Το ζητούμενο είναι από πού θα δώσει αυτές τις μάχες μετά την απόφαση για αποχώρηση.

Οι φήμες και τα σενάρια του τελευταίου διαστήματος αρχίζουν από συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με τον Σταύρο Θεοδωράκη και φτάνουν μέχρι και την υπουργοποίηση στελέχους της ΔΗΜΑΡ στον επικείμενο ανασχηματισμό.

«Οργισμένη» διάψευση των σεναρίων

«Στις 10 Ιανουαρίου η ΔΗΜΑΡ διέψευσε σενάρια σε μερίδα του τύπου ότι προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά αποδείχθηκε ότι άνθρακας ο θησαυρός. Πριν δύο ημέρες νέα σενάρια για άμεση συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το Ποτάμι στη Βουλή είδαν το φως της δημοσιότητας και μέσα σε λίγες ώρες διαψεύστηκαν. Σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος που εδώ και εβδομάδες έχει αναλάβει την κατασυκοφάντηση της ΔΗΜΑΡ και του Προέδρου της επανήλθε με νέα σενάρια δήθεν προσχώρησης της ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κυβέρνηση, όταν μόλις πριν λίγες ημέρες τα έχουμε ήδη διαψεύσει! Όσοι αναφέρονται σε παζάρια κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, συνηθισμένοι από παλαιοκομματικές πρακτικές άλλων κομμάτων, μη μπορώντας να χωνέψουν την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να μείνει σταθερή στη θέση της για ένα εθνικό θέμα αρχών, την ανάγκη επίλυσης του Μακεδονικού. Πλέον το μόνο που δεν έχει γραφτεί είναι ότι θα συνεργαστούμε με το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων, το διαψεύσουμε πάντως και αυτό προκαταβολικά» αναφέρει.