Όλη η Ελλάδα πανηγυρίζει αισθάνεται υπερήφανη για τις επιτυχίες δύο νέων ανθρώπων: Του Στέφανου Τσιτσιπά και του Γιώργου Λάνθιμου. Ο ένας στον αθλητισμό, ο άλλος στον πολιτισμό κατάφεραν με το έργο τους, με τη δουλειά τους, με τη συνέπεια και τη μαχητικότητα τους, όχι απλώς να χαρίσουν μερικές στιγμές περηφάνιας, αλλά να δώσουν στην αίσθηση στους έλληνες ότι μπορούν να διακριθούν .

Σε αντίθεση με το κλίμα μιζέριας και διχόνοιας που βιώνουμε όλο αυτόν τον καιρό, απέδειξαν ότι όταν θέλεις κάτι, όταν το διεκδικείς με συνέπεια και κυρίως με επάρκεια μπορείς. Είναι αλήθεια ότι χρειάστηκε και οι δυο να φύγουν εκτός συνόρων, για να αποδειχθεί – και κυρίως να γίνει αποδεκτή – η αξία τους. Διεκδίκησαν με πάθος το όνειρο τους, δεν ανέχθηκαν τη συνήθη γκρίνια και απόρριψη, δεν υποτάχθηκαν στη μοιρολατρία και τον ωχαδερφισμό, αλλά αγωνίστηκαν για να κάνουν πράξη αυτό που πίστευαν.

Προφανώς δεν είναι οι μόνοι που πέτυχαν το στόχο τους. Κι άλλα νέα παιδιά, που δεν αρκούνται στη μίζερη ελληνική πραγματικότητα, διεκδικούν και πετυχαίνουν αυτό που τους αξίζει. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό, ενώ αν έμεναν στην πατρίδα τους θα ήταν αναγκασμένοι να παρακαλούν για μια θέση στον ήλιο. Οπως υπάρχουν και εδώ ακόμα νέοι άνθρωποι που παλεύουν απέναντι σε αντίξοες συνθήκες να πετύχουν τους στόχους που έχουν βάλει στη ζωή τους.

Δεν μπορούμε όμως δυστυχώς να μην παραδεχτούμε ότι η ελληνική πραγματικότητα υπονομεύει συνήθως, αντί να διευκολύνει όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη μετριότητα. Το πολιτικό σύστημα αντί να εμπνέει, απωθεί, αντί να καθοδηγεί καλλιεργεί την ήσσονα προσπάθεια, την αναξιοκρατία,το βόλεμα αρκεί να υποταγείς στις εκάστοτε μικροκομματικές επιδιώξεις του.Τα πανεπιστήμια, με εξαίρεση κάποιες νησίδες, είναι κλειστά κλαμπ για όσους θέλουν να αποδείξουν την αξία τους.

Να χαιρόμαστε και να πανηγυρίζουμε λοιπόν για όσους καταφέρνουν με την αξία τους να αναδειχθούν σε όποιο τομέα κι αν έχουν επιλέξει. Αλλά ας σκεφτούμε πόσες ευκαιρίες τους δίνουμε, πόσες δυνατότητες τους αφήνουμε, πόσο εντέλει η ελληνική πολιτεία επενδύει στη δημιουργικότητα και το πάθος των νέων ανθρώπων…

ΤΟ ΒΗΜΑ