Η όλη προσπάθεια των ελιγμών της πρωθυπουργού έχει αποκλειστικό στόχο τους δέκα βουλευτές του DUP, των Βορειοϊρλανδών Ενωτικών που στηρίζουν την μειοψηφική κυβέρνηση και των 60 Τόριδων, σκληροπυρηνικών της ομάδας European Research Group. Κι όλα δείχνουν ότι μέθοδος αρχίζει και αποδίδει.
Υπό τον φόβο των δύο προτάσεων νόμου – τον έναν για την αναβολή του άρθρου 50 ως το τέλος του χρόνου και τον άλλο για νέο δημοψήφισμα – προτάσεις τις οποίες εξήγγειλαν αντιστοίχως η βουλευτής και πρώην υπουργός των Εργατικών Υβέτ Κούπερ και ο Ντόμινικ Γκριβ πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των κυβερνήσεων Κάμερον, οι σκληροπυρηνικοί φαίνεται να αλλάζουν γνώμη.
Η Μέι και πάλι στις Βρυξέλλες
Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται, πρώτον, από δηλώσεις μελών και του επικεφαλής τoυ ευρωσκεπτικιστικού European Reserch Group καθώς και του εκπρόσωπου του DUP. Ο Τσάκομπ Ρις Μος, επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών που επιθυμούν την πλήρη διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, πως εάν τα ενδεχόμενα είναι η επ´ αόριστον αναβολή του άρθρου 50 ή το δημοψήφισμα, θα προτιμήσει την συμφωνία της κυβέρνησης, με όποιες αλλαγές στο backstop, αυτή εξασφαλίσει.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του DUP σχολίασε πως το κόμμα του θα υπογράψει τη συμφωνία της κ. Μέι εάν αυτή εξασφαλίσει ότι η διάρκεια του backstop θα είναι όσο συντομότερη γίνεται.
Με αυτά τα δεδομένα η πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο