Ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν πλησίασε λίγο προς την πιθανότητα ενός νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει το κοινοβούλιο προκειμένου να αποσπάσει την πρωτοβουλία επί του Brexit από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα έως τις 29 Μαρτίου, την ημερομηνία που έχει θεσπιστεί για το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη χειρότερη πολιτική κρίση εδώ και μισό αιώνα καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί το πώς, ακόμα και το εάν, θα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο οποίο εντάχθηκε το 1973.

Μετά την απόρριψη της συμφωνίας της Μέι επί του διαζυγίου με την ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, κάποιοι βουλευτές προσπαθούν να αναλάβουν τον έλεγχο του Brexit από την εξασθενημένη κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι.

Οι Εργατικοί πρότειναν μια τροπολογία, με στόχο να αναγκάσουν την κυβέρνηση να δώσει στο κοινοβούλιο χρόνο να εξετάσει και να ψηφίσει επί των επιλογών που έχει για να αποτρέψει μια έξοδο ‘χωρίς συμφωνία’ – μια πορεία που η Μέι έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να αποκλείσει.

Μεταξύ των επιλογών, είπαν οι Εργατικοί, θα πρέπει να είναι μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και ένα «δημοψήφισμα για τη συμφωνία» – και οι δύο προτάσεις που έχει απορρίψει η Μέι.

«Είναι ώρα το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών να αποκτήσει κεντρικό ρόλο, διατηρώντας παράλληλα όλες τις επιλογές στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής ενός δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Κόρμπιν, που είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν την τροπολογία. «Η τροπολογία μας θα επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν επί των επιλογών για άρση αυτού του αδιεξόδου του Brexit και να αποτρέψουν το χάος της μη επίτευξης συμφωνίας».

Ενώ το βρετανικό κοινοβούλιο προσπαθεί να αποφύγει αυτό που οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν ότι θα ήταν ένα άτακτο Brexit χωρίς μια εγκεκριμένη συμφωνία, συνεχίζει να μην υπάρχει πλειοψηφία για μια εναλλακτική επιλογή.

Οι βουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν για τα επόμενα βήματα στις 29 Ιανουαρίου.

«Η πιο ανόητη απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και καιρό»

Η Μέι πρότεινε τη Δευτέρα να προχωρήσει σε αλλαγές στη συμφωνία της, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξη των ανταρτών Συντηρητικών βουλευτών και του βορειοϊρλανδικού κόμματος, που υποστηρίζει την κυβέρνησή της, αλλά οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η Μέι βρίσκεται σε άρνηση αναφορικά με τη συντριπτική ήττα που υπέστησαν τα σχέδιά της.

Χωρίς μια εγκεκριμένη συμφωνία ή μια εναλλακτική, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα υπαχθεί και πάλι στους βασικούς κανονισμούς του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου στις 29 Μαρτίου – ένα εφιαλτικό σενάριο για τις εταιρίες μεταποίησης που βασίζονται πολύ στις αλυσίδες τροφοδοσίας που εκτείνονται σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σοκαρισμένοι από την πολιτική κρίση και λένε ότι έχει ήδη πλήξει τη φήμη της Βρετανίας ως κατεξοχήν προορισμού για τις ξένες επενδύσεις.

«Το Brexit είναι η πιο ανόητη οικονομική απόφαση εδώ και πολύ καιρό, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί», δήλωσε ο Κάσπερ Ρόρστεντ, επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποφευχθεί το Brexit, δήλωσε: «Νομίζω ότι το τρένο έχει ήδη φύγει από το σταθμό. Από συναισθηματικής άποψης, ελπίζω όλες οι πλευρές να μπορέσουν να έρθουν στα συγκαλά τους».