Με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» σε πρώτο πλάνο, με συνεχείς Navtex αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και με απειλητικά μηνύματα η Αγκυρα συνεχίζει να συντηρεί το σκηνικό έντασης.

Με δυο NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύονται στο Καστελόριζο και στην Κυπριακή ΑΟΖ περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Με την NAVTEX 0121/19 δεσμεύονται για την Τρίτη περιοχές που εγκλωβίζουν το Καστελόριζο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε μια περιοχή η οποία έχει στοχοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από την Τουρκία. Με την NAVTEX 0117/19 δεσμεύεται επίσης περιοχη νοτιοανατολικά της Κύπρου που επικαλύπτει Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και πολύ κοντά στην πρώτη γεώτρηση της Exxon Mobil στον στόχο  «Δελφύνη1», για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά.

Και την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες φτάνει το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας και θα ξεκινήσει γεώτρηση στην τουρκική ΑΟΖ και τις περιοχές στις οποίες «αδειοδοτήθηκε» η Τουρκία από ψευδοκράτος. Αυτό ειπώθηκε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε πως «η γεώτρηση θα ξεκινήσει όποιος και να πει, ό,τι και να πει».

Μιλώντας χθες σε εγκαίνια “Εστίας Διεθνών Σχέσεων”, ο  υπουργός είπε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι της αναλογούσε για τη λύση του Κυπριακού και επιπλέον έθεσε και νέες ιδέες. “Είμαστε μια χώρα που την τελευταία φορά που απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση στο Κραν Μοντάνα, τώρα θέσαμε και τις άλλες επιλογές στο τραπέζι και είπαμε ας συζητήσουμε από πριν τι μπορούμε να κάνουμε, ας διαπραγματευτούμε, να συμφωνήσουμε και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο στόχος ποιος είναι; Να έχουμε αποτέλεσμα, να λύσουμε με ειρηνικό τρόπο το Κυπριακό αλλά δεν κλείνουμε και τα μάτια στην έναρξη γεωτρήσεων της ε/κ πλευράς στη Δυτική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο. Εκεί σκεφτόμαστε τα συμφέροντα του τ/κ λαού και της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “παλιά πήγαινε το Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά, έκανε έρευνες αλλά τώρα ήρθε μια πλατφόρμα μας, ξεκίνησε γεώτρηση στο Αλάνια-1, τις επόμενες μέρες θα έρθει και η δεύτερη μας πλατφόρμα τις επόμενες μέρες και πλέον ξεκινούμε κι εμείς γεώτρηση στην ΑΟΖ μας και στις περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η ‘τδβκ’. Όποιος και να πει ό,τι και να πει”.