Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η μεταβίβαση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, απόφαση την οποία η κυβέρνηση αναίρεσε τη Δευτέρα και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πως η προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων τεκμαίρεται από την ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την υπόθεση μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

«Σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες εμπαιγμού, η κυβέρνηση αυτοαναιρείται» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κεφαλογιάννη και συμπλήρωσε:

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ παραχώρησε μακρά συνέντευξη τύπου, για να επαναλάβει όσα αναφέρει η χθεσινή εξουσιοδότηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) προς τον Υπουργό Οικονομικών».
«Εξακολουθούν, βεβαίως, να παραμένουν εν κρυπτώ τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των επίμαχων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Όπως εν κρυπτώ παραμένει και η νομοθετική ρύθμιση που εξαγγέλθηκε για τη δήθεν επίλυση του ζητήματος» ανέφερε επίσης και συνέχισε:

«Η κ. Υπουργός όφειλε να παρουσιάσει και τα δύο σήμερα. Διαφορετικά ποιος ο λόγος να παραχωρήσει συνέντευξη; Αποδεικνύεται ότι οι ισχυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ πως η προστασία μνημείων και αρχαιολογικών χώρων τεκμαίρεται από την ισχύουσα νομοθεσία, είναι εντελώς ανυπόστατοι.

»Η Νέα Δημοκρατία εδώ και τέσσερις μήνες καλεί την αρμόδια υπουργό να προχωρήσει στο αυτονόητο: στη δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου των ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Η αρμόδια Υπουργός, ωστόσο, περιορίζεται σε ψευδείς, καθησυχαστικές ανακοινώσεις.

«Το επαναλαμβάνουμε: Η δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου των ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, δεν είναι απλώς ζήτημα τήρησης της υπόσχεσης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Είναι συνταγματική υποχρέωση» κατέληξε η κ. Κεφαλογιάννη.

Υπουργείο Πολιτισμού: Αδιαπραγμάτευτη η πολιτιστική κληρονομιά

Προηγουμένως, Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχολίασε «ότι η πολιτιστική κληρονομιά, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό εγγενώς συνδεδεμένο με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς του κράτους, καθώς και οι υποδομές της, ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και τελούν εκτός πάσης συναλλαγής».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

Εκκινώντας από την ρητή εξαίρεση των ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου από τον κατάλογο των 10.119 της ΕΤΑΔ, βάσει του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 και της Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018) προχώρησε α) στην συστηματική καταγραφή και ταυτοποίηση των 2.330 κωδικών ακινήτων τα οποία απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών και, στη συνέχεια, β) στην οριστική θεσμική προστασία τους (ΦΕΚ Β 55 Απόφαση ΚΥΣΟΙΠ, 17.1.2019, ΦΕΚ 57 Απόφαση ΥΠΟΙΚ, 21.1.2019) σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζουμε ότι στην εξαίρεση περιλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, Μουσεία, υποδομές αρχαιοτήτων, απαλλοτριωμένα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς του ν. 3028/2002.

Η διενέργεια του ελέγχου υλοποιήθηκε υπεύθυνα και συστηματικά σε ελάχιστο χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες εξήγαγαν πλήρη στοιχεία για την ταυτοποίηση υπαγόμενων ακινήτων σε καθεστώς εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης.

Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού παρέμεινε προσηλωμένο στον οδικό χάρτη των ενεργειών που εξαρχής είχε εξαγγείλει, προκειμένου α)τα «εξαιρετέα» ακίνητα να αποκτήσουν τη νομική ιδιότητα των «εξαιρεθέντων», β) να καταγραφούν και ταυτοποιηθούν, γ) να θωρακιστούν θεσμικά. Γι’ αυτό και το Υπουργείο εργάστηκε απερίσπαστο, προκειμένου αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν με τη συνεργασία των υπηρεσιών του σε όλη την επικράτεια, με ακρίβεια και χωρίς καθυστέρηση.

Σήμερα που ο κύκλος αυτών των ενεργειών έκλεισε με επιτυχία, επιβεβαιώνεται η σαφής από την πρώτη στιγμή θέση και βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Κυβέρνησης, όπως έχει ανακοινωθεί σε σειρά ανακοινώσεων και δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και τα συνθετικά της στοιχεία αποτελούν πράγματα εκτός πάσης συναλλαγής με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καθώς συνδέονται εγγενώς με την εξυπηρέτηση πάγιων και θεμελιωδών δημόσιων σκοπών και αποτελούν, επιπλέον, αναπόσπαστα στοιχεία του σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Μετά τον ολοκληρωμένο κύκλο προστασίας, το Υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει μια επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του το οποίο έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης, αλλά και αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησης για μνημεία και εν γένει ακίνητα αρμοδιότητάς του, προς τον σκοπό της ασφάλειας δικαίου στο διηνεκές και του αποκλεισμού του κινδύνου χρήσης τους για σκοπούς αλλότριους του προορισμού τους.

Σήμερα είναι και η ημέρα που το Υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των 2.330 ΚΑΕΚ, όπως εξαρχής είχε υποσχεθεί.

Για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι η πολιτιστική κληρονομιά, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό εγγενώς συνδεδεμένο με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς του κράτους, καθώς και οι υποδομές της, ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και τελούν εκτός πάσης συναλλαγής.