• Αναζήτηση

Κατηγορούμενος για βομβιστική επίθεση σε στέκι αναρχικών, ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Τι ισχυρίζονται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για «προβοκάτορες» στο συλλαλητήριο και οι νέοι φόβοι τους

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σε συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Σύνταγμα, Αθήνα, Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019. Η συμφωνία κατατέθηκε από την κυβέρνηση προς ψήφιση το πρωί του Σαββάτου στη Βουλή. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, ο Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία και η Παμμακεδονική ΗΠΑ. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία διακρατική συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με σκοπό την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ενας 27χρονος, μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης που συμμετείχε σε παλαιότερη βομβιστική επίθεση σε στέκι αντιεξουσιαστών φέρεται να είναι ένας από τους επτά συλληφθέντες για τα επεισόδια της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την συνθήκη των Πρεσπών.
Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 27 έως 47 ετών από τους οποίους οι δύο είναι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και οι υπόλοιποι από την Αττική. Πέρα από τον 27χρονο κανείς   άλλος δεν είχε  απασχολήσει  την ΕΛ.ΑΣ για παράνομες  ενέργειες . Ομως ορισμένοι  φέρεται ότι ήσαν καταγεγραμμένοι ως μέλη ακροδεξιών ομάδων. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αρνούνται ότι τα εκτεταμένα επεισόδια στο Σύνταγμα ήταν έργο «προβοκατόρων», όπως έχει αναφερθεί.
Ετσι διατυπώνουν την άποψη ότι «για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες υπήρξαν τέτοιας έκτασης επεισόδια από  οργανώσεις του ακραίου δεξιού χώρου που είχαν τον εξοπλισμό  (με μολότοφ, με εκτοξευτές φωτοβολίδων, πέτρες αλλά και μπουλόνια, σωλήνες αλλά και αντιασφυξιογόνες  μάσκες) τον οποίο χρησιμοποιούν αντιεξουσιαστές. Ουσιαστικά είχαν τον ίδιο  τρόπο και σχέδιο δράσης εναντίον αστυνομικών κι όχι μόνο,  με τους αναρχικούς. Κι αυτό  ο διπλός «πόλος» εξτρεμιστών, μας προβληματίζει για την συνέχεια…».
     Σύμφωνα στελέχη της  ΕΛ.ΑΣ, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν «προαναγγελίες» στο Facebook για  έκτροπα στην διάρκεια του συλλαλητηρίου. Αναμεσα σε αυτές  φέρεται να αναφέρονταν ότι  «δεν θα υπήρχε η ηρεμία του περσινού συλλαλητηρίου». Οι αστυνομικοί  ισχυρίζονται  ότι πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στις σχετικές διαδικτυακές συζητήσεις -κι ανάμεσα σε αυτούς μία γυναίκα- πρωτοστάτησαν   τελικώς στα επεισόδια της Κυριακής στο Σύνταγμα.
        To απόγευμα της Κυριακής υπήρξαν καταγγελίες πολιτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ότι δέχθηκαν επιθέσεις-στην περιοχή της Πατησίων και της οδού Σόλωνος- από αναρχικούς την ώρα που αποχωρούσαν από την  πλατεία Συντάγματος. Καθώς και ότι παρ ότι υπήρξε ειδοποίηση της ΕΛ.ΑΣ δεν στάλθηκε κανείς αστυνομικός στην περιοχή. Παρόμοια περιστατικά   φέρεται να είχαν σημειωθεί και στο περσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία.
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk