Το τι κερδίζεις και το τι χάνεις στην πολιτική είναι πάντα σχετικό, αν και κάθε κίνηση έχει πάντα αντίκτυπο και τη βρίσκεις μπροστά σου. Με αυτό το πρίσμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να κάνει κάποιος ανάγνωση στο μέχρι τώρα «ταμείο» των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες και στο φόντο μιας νέα πόλωσης, οι «παίχτες» τοποθέτησαν τα πιόνια τους είτε με τη λογική της άμεσης και πρόσκαιρης επιβίωσης είτε με μια πιο μακρά στρατηγική που φτάνει στο κλείδωμα του πολιτικού τους κοινού την επόμενη μέρα (των εκλογών). Ας ξεκινήσουμε όμως ανάποδα, δηλαδή από τους χαμένους της πολιτικής συγκυρίας. Εδώ σίγουρα θα πρέπει να εγγραφούν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ.

Μπορεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας να οξύνει τώρα τη ρητορική του κατά της κυβέρνησης, μπορεί να μην της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, όμως σύμφωνα με μια ανάγνωση είναι πολύ αργά για τον ίδιο. Η σύμπραξη και ο εναγκαλισμός του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για περίπου τέσσερα χρόνια φτιάχνουν ένα κεκτημένο αναπότρεπτο και φαίνεται πως η δεξιά δεξαμενή στην οποία θέλει να απευθυνθεί δεν πείθεται.

Μπορεί για παράδειγμα να μη στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, πολλοί όμως θυμούνται πως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση μομφής, ο Καμμένος δεν στοιχήθηκε τότε, κάτι που θα δυσκόλευε και ίσως έριχνε την κυβέρνηση. Επίσης, όπως προσφάτως σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Πάνος Καμμένος θα μπορούσε να παραιτηθεί και να μην υπογράψει το νομοσχέδιο εισαγωγής της Συμφωνίας στη Βουλή που τότε έπρεπε απαραίτητα να φέρει την υπογραφή του. Καταγράφεται βέβαια και στους χαμένους ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αφού είδε το κόμμα του να τριχοτομείται, να διασπάται ουσιαστικά, καθώς οι Κουντουρά, Κόκκαλης, Χρυσοβελώνη, Παπαχριστόπουλος έκαναν του κεφαλιού τους, όπως και ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις.

Ο ίδιος σήμερα είναι εκτός κυβέρνησης, με μισό κόμμα και χωρίς προοπτική ανάταξης, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Επιπροσθέτως στη δεξιά επικράτεια οι μικρότεροι φύλαρχοι δεν τον υπολογίζουν στις ζυμώσεις και συμπορεύσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ