Σε θέσεις μαχητικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης πέρασε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος Πάνο Καμμένο, ο οποίος ξεδίπλωσε με την ευκαιρία της Συμφωνίας των Πρεσπών, την στρατηγική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο δεν δίστασε σε μια θορυβώδη εμφάνιση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή να κατηγορήσει για υπόγειες μεθοδεύσεις, αποστασίες και παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διαμορφώσει τους απαραίτητους συσχετισμούς.

Χαρακτήρισε μάλιστα «μέρα θρήνου για την Ελλάδα», την ημέρα έναρξης της συζήτησης στην Βουλή, καθώς, όπως είπε, «πλέον αρχίζει η συζήτηση για την παραχώρηση της ιστορίας της Μακεδονίας κατά παράβαση της απόφασης των πολιτικών αρχηγών του ’92 που ουδέποτε ανετράπη». Επίσης, μίλησε για «θλιβερή ημέρα για την Βουλή διότι με υπόγειες μεθοδεύσεις είδαμε αποχωρήσεις βουλευτών, αποστασίες, διαγραφές, διάλυση ενός κόμματος ολόκληρου, εν συνεχεία παραβιάσεις του Κανονισμού της Βουλής που έφτασε μέχρι την διενέργεια κλήρωσης που κατά τύχη από τους υποψηφίους κληρώθηκαν μόνο οι δυο που θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας» (Δανέλλης, Μαυρωτάς).

Ο κ. Καμμένος ανέλαβε να σηκώσει ο ίδιος προσωπικά το βάρος της μάχης αυτής, δίνοντας προς την κυβέρνηση ένα δείγμα γραφής της τακτικής που προτίθεται να ακολουθήσει μετά το «διαζύγιο». Για αυτό και δεν δίστασε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε σεβόμενοι ότι θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια» και «μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας χάνοντας το ηθικό σας πλεονέκτημα».

Όσον αφορά την συμφωνία είπε ότι δεν πίεσαν οι ΗΠΑ. Δηλώνοντας φιλοαμερικανός, είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είμαι ο μόνος που ξέρω ότι δεν σας πίεσε κανείς». «Ρώτησα τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιο για την Ευρώπη αν οι ΗΠΑ πιέζουν για τη λύση και η απάντηση ήταν όχι. Η πρόταση ήταν του κ. Κοτζιά και με μεγάλη πίεση από την πλευρά της Μέρκελ και της Ευρώπης. Δεν πιέζουν οι αμερικάνοι. Η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ χάρις σε αυτή την κυβέρνηση είναι ο στενότερος σύμμαχος. Σας το λέω εγώ ο πλέον φιλοαμερικανός», είπε και προέβλεψε ότι με την συμφωνία αυτή καταρρέει η Συμφωνία της Γιάλτας, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Καμμένο «θα οδηγήσει σε αιματοχυσία».