Πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνάντησαν χωριστά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και τον πολιτικό του αντίπαλο Χουάν Γκουάιντο, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, για να συμβάλουν «σε μια ειρηνική πολιτική λύση της κρίσης», ανακοίνωσε η ΕΕ.

‘Επειτα από πρόσκληση του Μαδούρο, οι διπλωμάτες μετέβησαν την Παρασκευή στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, και το Σάββατο συναντήθηκαν με τον Γκουάιντο και άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ.

Η Ε.Ε., όπως και η διεθνής κοινή γνώμη, θεωρεί παράνομη τη δεύτερη θητεία για την οποία ο Μαδούρο ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου

Οι επαφές που είχαν οι διπλωμάτες με τις δύο πλευρές εντάσσονται στο πλαίσιο της βούλησης της ΕΕ να «συμβάλει σε μια πολιτική και ειρηνική λύση» της κρίσης που ταλανίζει εδώ και χρόνια τη Βενεζουέλα αλλά και για να «διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας» με όλες τις πλευρές, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

«Ελεύθερες εκλογές»

Στις συζητήσεις τους με τον πρόεδρο Μαδούρο και την αντιπολίτευση, οι διπλωμάτες τάχθηκαν υπέρ της «διεξαγωγής νέων, ελεύθερων εκλογών», ανακοίνωσε η ΕΕ.

Ο Μαδούρο δήλωσε από την πλευρά του, ότι η συνάντησή του με τους ευρωπαίους διπλωμάτες είχε στόχο την «προάσπιση της αλήθειας της Βενεζουέλας».

Κατά την ορκωμοσία του στις 10 Ιανουαρίου, ο Μαδούρο ζήτησε σεβασμό από την ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν τονίσει ότι η νέα του θητεία προέκυψε από «μη δημοκρατικές εκλογές» και προειδοποίησαν για την λήψη «κατάλληλων μέτρων», αν η κατάσταση στη Βενεζουέλα συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους διπλωμάτες, ο Μαδούρο «κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να τηρήσουν μια στάση ισορροπημένη και με μεγάλο σεβασμό απέναντι στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Ο Μαδούρο κάλεσε τους πρεσβευτές να επισκεφθούν τη χώρα και να «καταρτίσουν μια ατζέντα εποικοδομητικής συνεργασίας» με τις αρχές, πρόσθεσε.

Ο Χουάν Γκουάιντο, από την πλευρά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διπλωμάτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν την Εθνοσυνέλευση, της οποίας προεδρεύει και όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, ως «τη μόνη εκλεγμένη» νόμιμη αρχή στη Βενεζουέλα. Οι πρεσβευτές της ΕΕ «αναζητούν τα στοιχεία» που θα επιτρέψουν «τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Βενεζουέλα», επισήμανε.

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι διπλωμάτες επανέλαβαν στις συνομιλίες με τις δύο πλευρές την πρόταση, η οποία τελεί υπό συζήτηση, να «συγκροτηθεί μια διεθνής ομάδας επαφής για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πολιτική, δημοκρατική και ειρηνική λύση» της κρίσης στη χώρα.

Οι επαφές αυτές πραγματοποιήθηκαν την ώρα που ο Γκουάιντο, πρόεδρος του μόνου θεσμικού οργάνου στη Βενεζουέλα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, επιδιώκει οι πολίτες και ο στρατός –ο οποίος μέχρι τώρα είναι ο κύριος υποστηρικτής της τσαβικής εξουσίας– να στηρίξουν το σχέδιό του για μια μεταβατική κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται.

Σύμφωνα με τον Γκουάιντο, όπως δήλωσε σε συγκέντρωση στο Καράκας, ο στρατός δεν έχει «αρχηγό», γιατί δεν υπάρχει «πρόεδρος εκλεγμένος με λαϊκή ψήφο» και ότι «αυτό είναι ευθύνη του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης».

Ο Μαδούρο, καθόλου δημοφιλής λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα, βεβαιώνει ότι η επίθεση της αντιπολίτευσης αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ανατροπής του με τη βία, καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον, όπως και χώρες της Λατινικής Αμερικής, χαρακτηρίζουν τον Μαδούρο «δικτάτορα».

Ο Γκουάιντο οργανώνει συγκεντρώσεις εδώ και μια εβδομάδα, και κάλεσε σε εθνική κινητοποίηση την προσεχή Τετάρτη, ημέρα που και ο Μαδούρο προγραμματίζει να καλέσει τους δικούς του υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους.