Με το γνωστό πλέον παιχνίδι των μπαχαλάκηδων σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΑΤ, μια ειρηνική διαδήλωση αμαυρώθηκε. Εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών διαδήλωναν κατά τη συμφωνίας των Πρεσπών όταν -περιέργως- ομάδα νεαρών με κουκούλες, κράνη και μάσκες για χημικά που έκρυβαν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, πλησίασαν τα σκαλιά που οδηγούν στο προαύλιο της Βουλής.

Εκεί προκλήθηκαν μάχες σώμα – με σώμα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες για να μην τους επιτρέψουν να ανέβουν στο Βουλή. Είναι αμφίβολο αν ήθελαν οι κουκουλοφόροι να ανέβουν στο προαύλιο ή αν ο σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν τους αστυνομικούς για να ρίξουν χημικά. Κι έτσι έγινε. Τα ΜΑΤ πήραν εντολή να ρίξουν δακρυγόνα προκαλώντας μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη χάος. Εκατοντάδες ειρηνικοί διαδηλωτές άρχισαν να τρέχουν για να καλυφτούν από τα χημικά με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να αδειάσει ο χώρος.

Τα επεισόδια συνεχίζονταν για ώρα, όμως αυτό που κατήγγειλαν όλοι ήταν ότι επρόκειτο για μια στημένη διαδικασία, μια προβοκάτσια προκειμένου να αμαυρωθεί και τελικά να διαλυθεί η διαδήλωση. Από την αστυνομία λένε ότι περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες, καδρόνια και μάρμαρα και ότι οι αστυνομικοί που ήταν στα σκαλιά της Βουλής, ενημέρωσαν ιεραρχικά μέσω ασυρμάτου ότι δεν αντέχουν να κρατήσουν τον κόσμο. Τότε έλαβαν οδηγία από τους ανωτέρους τους, να κάνουν χρήση χημικών. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν ότι δέχθηκαν επίθεση και με φωτοβολίδες.

Κατήγγειλαν επίσης ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από μια ομάδα νεαρών που πριν από λίγη ώρα βρισκόταν στην αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια.