Σε αναβρασμό βρίσκονται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, οι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο. Στα χωριά της Περιφέρειας πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι μαζικές συσκέψεις, οι περιοδείες και οι ενημερώσεις. Στόχος η κινητοποίηση γεωργών και κτηνοτρόφων για το μεγάλο μπλόκο που ετοιμάζεται να στηθεί στην εθνική οδό, στο ύψος της Λάρισας, στις 28 Ιανουαρίου.

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν μαζικές συσκέψεις από την «κόκκινη» Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λαρίσης (ΕΟΑΣΝΛ) στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα και οι οποίες αύριο Σάββατο συνεχίζονται στον Πλατύκαμπο, στα γραφεία του τοπικού Συνεταιρισμού.

Επίκεντρο των ζυμώσεων ο προβληματισμός για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος, η απώλεια εισοδήματος κατά 4,9% για το 2018, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής (εξαιτίας των υψηλών τιμών πετρελαίου, ρεύματος και εφοδίων), οι ανοιχτές και χαμηλές τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες τροφίμων, εκκοκκιστές και έμποροι (κυρίως σε βαμβάκι και γάλα), τα προβλήματα με τον ΕΛΓΑ (οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων), ο οποίος εξαιρεί από τις αποζημιώσεις ορισμένες ζημιές ή καθυστερεί τις πληρωμές κ.λπ.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες, δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «με την πολιτική της μας οδηγεί στη φτώχεια και στον αφανισμό συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή σε λιγότερα χέρια».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι όσοι απασχολούνται στην πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα αγοράζουν το πετρέλαιο σε τιμές 1,40-1,50 ευρώ/λίτρο, ενώ η μέση τιμή που καταβάλλουν οι ανταγωνιστές τους στην ΕΕ είναι στα 0,60 λεπτά/λίτρο.

Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι «με τις πλάτες της κυβέρνησης οι εκκοκκιστές αγοράζουν το βαμβάκι σε τιμές τουλάχιστον 10 λεπτά χαμηλότερες από τη χρηματιστηριακή τιμή αλλά και με βάση τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει το προϊόν, ενώ έμποροι και βιομηχανίες πουλάνε τα προϊόντα μας πέντε-έξι φορές ακριβότερα από όσο τα αγοράζουν κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και λαϊκής κατανάλωσης».

Ετσι, από την ερχόμενη Τετάρτη τα τρακτέρ θα βγαίνουν στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας και την Πέμπτη (24 Ιανουαρίου) θα συγκεντρωθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων στις έξι το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη ομοσπονδιών, αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα προκειμένου να αποφασιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μαζική έξοδο των τρακτέρ και το στήσιμο ενός δυναμικού μπλόκου στη Θεσσαλία, στην εθνική οδό, το οποίο θα σηματοδοτήσει την αντεπίθεση του αγροτικού κινήματος και την έναρξη των εφετινών κινητοποιήσεων.