Με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή και εντός της εβδομάδας αναμένεται η ψήφιση, κάθε πλευρά – τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας – παρουσιάζει τα «όπλα» της.

Η αντιπαράθεση στην Ελλάδα έχει κορυφωθεί πλέον σε πολιτικό επίπεδο και η αναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί σε πολύ υψηλούς τόνους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το μέγεθος του συλλαλητηρίου της Κυριακής για το Μακεδονικό. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί επίσης τη διαδικασία αυτή πολύ στενά και κάθε κίνηση αναλύεται εξονυχιστικά.

Την ίδια στιγμή, είναι έκδηλη η ανησυχία στα Σκόπια για την έκβαση της ψηφοφορίας στην Αθήνα. Η κυβέρνηση Ζάεφ προσπάθησε με το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης να προσφέρει διασφαλίσεις στα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας που θα ευνοήσουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η προσπάθειά της αυτή έχει, καλώς ή κακώς, ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο, είναι λογικό να επιθυμεί να καλύψει και τα νώτα της.

Το Βήμα αποκαλύπτει

Ποιες οι διευκρινίσεις των Σκοπίων; Τι αναφέρει για τη γλώσσα και τα περί «μακεδονικού λαού»;

Πως θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση αυτές τις διευκρινίσεις των Σκοπίων;

Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών τροφοδοτεί την αντιπαράθεση Δύσης-Μόσχας;

Η πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια και η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

Τι υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση;

Πώς επιχειρεί το Μαξίμου να αλλάξει επικοινωνιακά το τοπίο για την Συμφωνία των Πρεσπών;

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής