• Αναζήτηση
 • Συμφωνία των Πρεσπών: Μετωπική για ιθαγένεια και γλώσσα

  Κατατέθηκε η συμφωνία στη Βουλή – Οι διευκρινίσεις των Σκοπίων, το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και η σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη

  Με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών να εισέρχεται στην τελική ευθεία, καθώς κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή και εντός της εβδομάδας αναμένεται η ψήφιση, κάθε πλευρά – τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας – παρουσιάζει τα «όπλα» της.

  Η αντιπαράθεση στην Ελλάδα έχει κορυφωθεί πλέον σε πολιτικό επίπεδο και η αναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί σε πολύ υψηλούς τόνους, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το μέγεθος του συλλαλητηρίου της Κυριακής για το Μακεδονικό. Ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί επίσης τη διαδικασία αυτή πολύ στενά και κάθε κίνηση αναλύεται εξονυχιστικά.

  Την ίδια στιγμή, είναι έκδηλη η ανησυχία στα Σκόπια για την έκβαση της ψηφοφορίας στην Αθήνα. Η κυβέρνηση Ζάεφ προσπάθησε με το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης να προσφέρει διασφαλίσεις στα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας που θα ευνοήσουν την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η προσπάθειά της αυτή έχει, καλώς ή κακώς, ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο, είναι λογικό να επιθυμεί να καλύψει και τα νώτα της.

  Το Βήμα αποκαλύπτει

  Ποιες οι διευκρινίσεις των Σκοπίων; Τι αναφέρει για τη γλώσσα και τα περί «μακεδονικού λαού»;

  Πως θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση αυτές τις διευκρινίσεις των Σκοπίων;

  Πώς η Συμφωνία των Πρεσπών τροφοδοτεί την αντιπαράθεση Δύσης-Μόσχας;

  Η πολιτική αντιπαράθεση στα Σκόπια και η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας

  Τι υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση;

  Πώς επιχειρεί το Μαξίμου να αλλάξει επικοινωνιακά το τοπίο για την Συμφωνία των Πρεσπών;

  Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk