Κομμένο στα δύο – ίσως και στα τρία- το Ποτάμι με την «ψήφο κατά συνείδηση» την οποία αποφάσισε μετά από την πολύωρη συνεδρίασή του το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος το βράδυ της Πέμπτης, να αποτελεί την λύση προκειμένου να διατηρήσει το κόμμα την κοινοβουλευτική του ομάδα χωρίς απώλειες.

Έτσι, αποφεύχθηκε διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς αν έμπαινε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για οποιαδήποτε απόφαση, το Ποτάμι θα έμενε με λιγότερους από πέντε βουλευτές, αριθμός που είναι το ελάχιστο προβλεπόμενο για την ύπαρξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς θα ταχθούν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, Γρηγόρης Ψαριανός και  Γιώργος Αμυράς θα καταψηφίσουν, αν και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ψαριανός τόνισε ότι παρά την αρνητική του στάση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια στάση «παρών», ενώ ο Σπύρος Λυκούδης που ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα πει ξεκάθαρα «ναι» η έμμεσα δια της αποχής – που στην προκειμένη περίπτωση είναι υπέρ της κυβέρνησης- αποτελεί το μπαλαντέρ.

Η απόφαση του Ποταμιού έχει ρόλο ρυθμιστή για την κυβέρνηση, που έχει βάλει το πήχη στους 151 ψήφους για την κύρωση της Συμφωνίας, για πολιτικούς λόγους. Άρα, σύμφωνα με τα παρόντα δεδομένα η κυβέρνηση φέρεται να συγκεντρώνει πέραν των 145 ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη και από την Έλενα Κουντουρά, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Σπύρο Δανέλλη, των δύο από το Ποτάμι, ενώ ερωτηματικό υπάρχει για την στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, που ανήκει στο ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο με σημερινή του ανακοίνωση το Ποτάμι έσπευσε να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν ότι η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα. «Ως στήριξη στον κ.Τσίπρα εμφανίζουν ορισμένοι τη θετική στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών. Κάνουν μεγάλο λάθος. Ας ξαναδιαβάσουν την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος μας. Το Ποτάμι στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων» αναφέρει.