Βουλευτικός αναβρασμός ενόψει των Πρεσπών – Επί ξηρού ακμής «Το ποτάμι»

«To Ποτάμι» θα συνεδριάσει το απόγευμα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, ωστόσο, είναι φανερό πως βρίσκεται επί ξηρού ακμής

To Ποτάμι θα συνεδριάσει το απόγευμα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις του και είναι φανερό πως βρίσκεται επί ξηρού ακμής.

Ο μέχρι χθες βουλευτής του κόμματος, ο Σπύρος Δανέλλης, διεγράφη γιατί ψήφισε υπέρ της κυβέρνηση και θα στηρίξει και  τη συμφωνία των Πρεσπών. Δύο άλλοι του Ποταμιού, οι Αμυράς και Ψαριανός, είναι κάθετα αντίθετοι με την Συμφωνία των Πρεσπών και οι εναπομείναντες τρεις δεν ξέρουν ακόμη τι θα πράξουν.

Κι από την άλλη, δύο ευρωβουλευτές, οι κ. Κύρκος και Γραμματικάκης, είναι υπέρ της συμφωνίας, ενώ δηλώσεις υπέρ της συμφωνίας έκανε το πρωί και ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς.

Χαρακτήρισε θετικές τις διευκρινίσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών που δόθηκαν στη ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια και παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία «θα περάσει και πρέπει να περάσει».

«Το Ποτάμι δεν έχει αλλάξει θέση ως προς αυτό, το θέμα είναι πώς αυτό θα εκφραστεί συντεταγμένα σε μια ψηφοφορία» πρόσθεσε και παρέπεμψε στο απογευματινό πολιτικό συμβούλιο του κόμματος όπου, όπως είπε, «θα δούμε όλο το μενού των επιλογών που έχουμε μπροστά μας.

Είναι άσκηση ισορροπίας έτσι ώστε από τη μια να στηρίξεις τη Συμφωνία και από την άλλη να αποδοκιμάσεις τις κυβερνητικές πρακτικές».

Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το τι τελικά θα πράξουν τρεις βουλευτές του Ποταμιού οι οποίοι εκτιμάται και ότι  θα κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας.

Με τη χθεσινή δήλωσή του,  ότι η θετική ψήφος στην συμφωνία των Πρεσπών δεν συνεπάγεται ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναπτέρωσε τις ελπίδες του Μαξίμου, το οποίο δεν υπολογίζει στον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Εκτός από τον επικεφαλής του Ποταμιού, η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στους Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη, οι οποίοι έχουν δηλώσει πολλάκις ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας.

Σήμερα ο Σπύρος Λυκούδης ουσιαστικά είπε ότι δεν θα πάρει γραμμή από το Ποτάμι, απέκλεισε να καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, δεν είπε όμως ότι θα ψηφίσει και υπέρ.

Όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον ΣΚΑΙ είναι πιο πιθανά τα σενάρια είτε της αποχής από την ψηφοφορία, γεγονός που σχεδόν ισούται με “ναι” καθώς μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων, είτε το “παρών”.

Δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τις Πρέσπες το ΚΙΝΑΛ για λόγους πολιτικής διάσωσης

Στο ΚΙΝΑΛ, οι αποφάσεις ελήφθησαν. Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Πλέον η απόφαση που θα λάβει η ΔΗΜΑΡ είναι τι θα πράξει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος είναι θετικός στη συμφωνία, όμως, τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κρεμαστινός διέψευσε κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν λέγοντας πως σέβεται την ιστορία του και δεν είναι γυρολόγος κανενός.

Πάντως, η ψήφος κατά βούληση και συνείδηση των βουλευτών παρέχεται από τη Φ. Γεννηματά για εσωκομματικούς λόγους καθώς αν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας και ο Θ. Θεοχαρόπουλος ψήφιζε υπέρ θα έπρεπε να διαγραφεί και αυτόματα το ΚΙΝΑΛ θα έπαυε επί της ουσίας να υπάρχει.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραπάνω συσχετισμοί ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς απομένει μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk