• Αναζήτηση

Σύγκρουση Δούρου – Σγουρού για τα σκουπίδια στην Αττική

«Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής πρέπει να προχωρήσει» υποστηρίζει η περιφερειάρχης, ενώ ο Γιάννης Σγουρός ζητά την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Το θέμα της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού συζητήθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, με τους Δούρου – Σγουρό να έρχονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση.

Στην τοποθέτησή της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, εξέφρασε μεταξύ άλλων, «τη βεβαιότητά της ότι πρέπει να προχωρήσει η νέα, οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, αποκεντρωμένη, στη βάση των αρχών της εγγύτητας, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, αρχής γενομένης από τον ΧΥΤΥ Γραμματικού».

«Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση των δημοκρατικών χωροταξικών κριτηρίων, δεν προβλέπονται ΧΥΤΑ, και όλοι και όλες πρέπει να διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους. Δεν είναι «γλάροι» και «ρύπανση» – η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέσεις εργασίας, σεβασμός στο περιβάλλον και την υγεία των παιδιών μας», προσέθεσε η ίδια, που τόνισε ότι «όλες οι απαντήσεις για το Γραμματικό έχουν δοθεί εδώ και καιρό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε η Ρένα Δούρου.

«Το ΧΥΤΥ Γραμματικού αφορά σε 23.000 τόνους ετησίως υπόλειμμα των μπλε κάδων «και όχι τους 120 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το Γραμματικό θα λύσει το πρόβλημα του δήμου Μαραθώνα που τα τελευταία 4-5 χρόνια δεν έχει να επιδείξει καμία βελτίωση στους δείκτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, και τα θάβει στο 100%.

«Η Περιφέρεια έχει δώσει κίνητρα στους δήμους για αλλαγή της διαχείρισης, στα οποία ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν δυστυχώς, βάζοντας τη διαχείριση των απορριμμάτων ως προτεραιότητά τους» ανέφερε η κ. Δούρου.

Η Περιφερειάρχης Αττικής ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων ότι: «Η λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, που επιχειρείται τα 4 τελευταία χρόνια, στην Αττική, είναι η ενδεδειγμένη. Να σημειώσω ότι τα τελευταία 60 χρόνια ουδεμία και ουδείς ασχολήθηκε με σοβαρό τρόπο με αυτό το τόσο κρίσιμο, για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και για την εθνική οικονομία, ζήτημα. Σήμερα λοιπόν ξεκινάμε τη δοκιμαστική λειτουργία μιας πρότυπης μονάδας όπου θα εναποθέτουμε υπολείμματα, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αντί ευχολογίων και αντί εκ νέου υποσχέσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο που αρκετοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη θεωρούν «ευκαιρία», η Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4 χρόνια μιλάει με έργα και μάλιστα έχει και πρωτιές. Έχουμε αποκαταστήσει ΧΑΔΑ προσφέροντας στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να μη φορολογούνται για τα πρόστιμα που επιβάλλει, και σωστά, στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Μάρτιο θα δώσουμε σε λειτουργία 2 πρότυπους, και το τονίζω, ΧΥΤΥ, δηλαδή δεν θάβουμε σύμμεικτα απορρίμματα, στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Και είναι σημαντικό αυτό γιατί το κρίσιμο αυτό θέμα ουδέποτε μπήκε στην κεντρική ατζέντα και προτιμήσαμε, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πληρώνουμε πρόστιμα αντί να λύσουμε το θέμα των στερεών αποβλήτων και των λυμάτων, να χάνουμε θέσεις εργασίας, και να ρυπαίνουμε το περιβάλλον – αυτό γινόταν τα τελευταία 60 χρόνια, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της σημείωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της για τη διαχείριση των απορριμμάτων «γιατί δεν αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας ως πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».

Επέμβαση της εισαγγελίας ζητά ο Γιάννης Σγουρός

Το πρωί ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και νυν υποψήφιος, Γιάννης Σγουρός, μετά και τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον χώρο του ΧΥΤΥ, ζήτησε την κατεπείγουσα παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκειμένου «να μην ζήσουμε νέες Κερατέες στο Γραμματικό και να μην κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα πολιτών και εργαζομένων».

Ο Γιάννης Σγουρός ζητά από την Εισαγγελία να διερευνήσει άμεσα εάν η Περιφερειάρχης Αττικής «με τα εξόφθαλμα ψέματα και την αλλοπρόσαλλη πολιτική της φέρει ευθύνη για το πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί».

Ζητά μάλιστα να μελετηθούν τα βίντεο από τη δημόσια συγκέντρωση στο Γραμματικό το καλοκαίρι του 2014 με την κυρία Δούρου, η οποία είχε ήδη εκλεγεί περιφερειάρχης, να καλεί τους πολίτες σε ξεσηκωμό, σε αντιδιαστολή με την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2018 κατά τη διάρκεια του ο οποίου η ίδια δήλωσε, με έντονο ύφος, ότι θα βρεθεί απέναντι σε αυτούς που προ 5ετίας την χειροκροτούσαν.

Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk