Κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού με τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές του κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις και τα δεδομένα γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και να καθοριστεί πιθανή κοινή στάση του κόμματος στην ψηφοφορία της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Σεβαστουπόλεως, είναι αρκετά δύσκολη η εξασφάλιση μιας ενιαίας γραμμής στο Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο ή ακόμη και τρεις διαφορετικές γραμμές.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρξει τελικώς απόφαση, αυτή αναμένεται να δώσει και μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα εάν η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει ή όχι εύκολα τις 151 ψήφους, καθώς θα ξεκαθαρίσει εάν το κόμμα θα προσανατολιστεί προς την αποχή ή την υπερψήφιση.

Οι τρεις τάσεις

Οι απόψεις είναι τρεις: Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς προκρίνουν την ψήφιση της συμφωνίας, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της λόγω «της πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο συνεργαζόμενος Σπύρος Λυκούδης, επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς, θεωρεί μεν θετική τη συμφωνία, θα καθορίσει δε τη στάση του λαμβάνοντας υπόψιν το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι «πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ’ ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».