Ξαφνική επίσκεψη στο νοσοκομείο «Αττικόν» πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Οικονόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τα νοσοκομεία δοκιμάζονται από μία άνευ προηγουμένου κρίση εξαιτίας της τραγικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν δύο μέρες η εφημερία του Αττικού νοσοκομείου μπλόκαρε αφού είχαν πληρωθεί όλες οι κλίνες του, ακόμη και τα ράντζα. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζονται και σε άλλα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Μετά την επίσκεψη του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, η κατάσταση που είδα στο Αττικό νοσοκομείο δεν είναι αντάξια ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Ελλάδα του 2019. Ράντζα στους διαδρόμους, λίγοι νοσηλευτές, εξοπλισμός ο οποίος δεν δουλεύει. Ένα νοσοκομείο κόσμημα σε μια δύσκολη περιοχή της Αττικής, το οποίο δυστυχώς ακολουθεί μια πτωτική πορεία.

Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια, προφανώς πολλά είναι παλιά. Έχει έρθει, όμως, η ώρα να αντιμετωπιστούν δραστικά, με μια τολμηρή παρέμβαση η οποία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας έτσι ώστε να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός διαχωρισμός μεταξύ πρωτοβάθμιας φροντίδας και της φροντίδας που οι ασθενείς αναζητούν στα νοσοκομεία.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλο το προσωπικό του νοσοκομείου: γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υποστηρικτικό προσωπικό για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν για να μπορέσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς.

Η Νέα Δημοκρατία στα μέσα Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει με λεπτομέρεια το πρόγραμμα της για μια ποιοτική δημόσια υγεία για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Το νοσοκομείο των ράτζων

Το «Αττικόν» πέραν των ράτζων στους διαδρόμους, αντιμετωπίζει συχνές βλάβες σε κρίσιμα για τη λειτουργία του μηχανήματα, όπως στον στεφανιογράφο που είναι απολύτως απαραίτητος για τους καρδιοπαθείς.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας υπήρχαν 48 διασωληνωμένοι ασθενείς που ήταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ, οι δέκα από νοσοκομεία της περιφέρειας και οι υπόλοιποι 38 από την Αττική, ωστόσο «εξυπηρετήθηκαν μόνο πέντε περιστατικά!».

«Στο «Αττικό» Νοσοκομείο χθες το βράδυ 8μμ υπήρχαν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ δύο διασωληνωμένα περιστατικά στη νευροχειρουργική κλινική σε τετράκλινους θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς με τους συνοδούς να μπαινοβγαίνουν. Πώς προστατεύονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις;» διερωτάται η ΠΟΕΔΗΝ.

Επιπλέον, κάνει λόγο για «έμφραγμα» στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς λειτουργεί «χωρίς Αιμοδυναμικό και Ακτινολογικό» τμήμα, ενώ μιλά για «τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες» κατά τις ημέρες εφημερίας.

Όπως σημειώνει, το νοσοκομείο δέχεται πάνω από 1.000 ασθενείς σε έκτακτα περιστατικά κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία και οι εισαγωγές είναι 200 με 250. «Χθες το βράδυ 8μμ το νοσοκομείο είχε φρακάρει. Οι κλίνες γεμάτες, οι διάδρομοι σε κάθε κλινική γεμάτοι από ασθενείς  σε ράντζα και φορεία. Έμπαζαν οι πόρτες στους διαδρόμους με τους ασθενείς να ξεπαγιάζουν. Έως 8μμ είχαν γίνει 205 εισαγωγές ασθενών. Στη βραχεία νοσηλεία επικρατούσε το αδιαχώρητο από ασθενείς που περίμεναν να χωρέσει το φορείο τους σε διάδρομο κλινικής για να νοσηλευθούν (που κρεβάτι!)» καταγγέλλει.