Την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο δέχονται έντονο «σφυροκόπημα» από την αρχή της χρονιάς και η Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχουν καταθέσει σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση συνεχίζει να «σφυρίζει» αδιάφορα.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χρηματιστηριακή αγορά δυσχεραίνουν το έργο των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το ράλι που σημείωσαν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών λίγο μετά την έναρξη του νέου έτους έχει ξεπεράσει το ξεπέρασε το 10%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη το τελευταίο πενθήμερο αγγίζει το 15,5% φλερτάροντας και πάλι με τα ιστορικά χαμηλά.

Υπενθυμίζεται ότι σχέδια για την επίλυση των «κόκκινων» δανείων έχουν προτείνει τόσο το ΤΧΣ όσο και η ΤτΕ ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις. Ακόμη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για την εφαρμογή του σχεδίου που είχε προτείνει το ΤΧΣ και προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού οχήματος ειδικού σκοπού στα πρότυπα της λύσης που υιοθετήθηκε από την Ιταλία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο μέτωπο των «κόκκινων» καθώς βασικό ζητούμενο να αποφευχθεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις τράπεζες και η «τύχη» πρόκειται να κριθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Την ίδια στιγμή, επιτακτική χαρακτήρισε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας την ανάγκη ταχείας προώθησης ενός κεντρικού σχεδίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει όσο το δυνατό ταχύτερα αποφάσεις για τη δημιουργία ενός κεντρικού σχήματος που θα αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, καθώς -όπως τόνισε- είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Άλλωστε και ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια. «Χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε και πρόσθεσε ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία είναι ενθαρρυντική, «αλλά απομένει να γίνουν πολλά», πρωτίστως για «μια συνολική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».

Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί επίσης το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει από την 1η Μαρτίου τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.