Η ήττα είχε προαναγγελθεί λίγοι όμως γνώριζαν το μέγεθος της πανωλεθρίας που θα πάθαινε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η καταψήφιση της συμφωνίας ήταν εξ’ αρχής αναμενόμενη, ωστόσο αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο αριθμός των βουλευτών που τάχθηκε κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, 432 βουλευτές ψήφισαν ενάντια στη συμφωνία, ενώ μόλις 202 υπέρ.

Πρόκειται για μια τεράστια ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού και η μεγαλύτερη των Συντηρητικών από τη δεκαετία του 1920.

Με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα για την 29η Μαρτίου, την ημερομηνία που έχει οριστεί για το Βrexit, η Βρετανία έχει παγιδευτεί στην πιο βαθιά πολιτική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων, καθώς πασχίζει να βρει πώς ή αν τελικά θα αποχωρήσει από την ΕΕ.

Τα επικρατέστερα σενάρια μετά την πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση είναι οι πρόωρες εκλογές, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, παράταση της συμφωνίας για το Βrexit κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές είτε νέο δημοψήφισμα, ενώ πολύ πιθανό σε περίπτωση που η Μέι κερδίσει στην πρόταση μομφής είναι να μεταβεί στις Βρυξέλλες ζητώντας νέες διαβεβαιώσεις για το backstop.

Πρόταση μομφής

Την ίδια ώρα ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής, η οποία θα συζητηθεί, σήμερα, Τετάρτη .

Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενώ σχολίασε πως αυτή ήταν «η μεγαλύτερη ήττα των Συντηρητικών από τη δεκαετία του 1920».

Η Citi

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citi κρίνει ότι υπάρχει πλέον «πολύ υψηλή» πιθανότητα το Brexit να καθυστερήσει και να μη γίνει την καθορισμένη ημερομηνία, την 29η Μαρτίου, μετά την απόρριψη της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντριπτική διαφορά.

«Η πιθανότητα παράτασης (της διαδικασίας βάσει) του Αρθρου 50 είναι τώρα πολύ υψηλή», ενώ το ενδεχόμενο «ματαίωσης» της αποχώρησης βρίσκεται «σε άνοδο», πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στον νομικό μηχανισμό στον οποίο στηρίχθηκε η διαδικασία της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ.

H UBS

Να περιορίσουν τη έκθεσή τους σε χρηματοοικονομικούς πόρους στο ΗΒ, καθώς οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτες στην πολιτική αναταραχή εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης αβεβαιότητας γύρω από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προέτρεψε τους επενδυτές η διεύθυνση της επενδυτικής τράπεζας UBS που είναι αρμόδια για τη διαχείριση περιουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σύσταση της τράπεζας ακολουθεί την ήττα με συντριπτική διαφορά που υπέστη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου διεξήχθη η ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε η αρχηγός των Τόρις με τις Βρυξέλλες.