Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε το βράδυ ότι επέδωσε στον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση, με την οποία τα Σκόπια ενημερώνουν την Αθήνα για την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε, στις 11 Ιανουαρίου, τις τροπολογίες του Συντάγματος της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τη ρηματική διακοίνωση, η οποία αποτελούσε τυπική διαδικασία, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, φέρνοντας τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.

Την επίδοση ανακοίνωσε και επισήμως νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα διάβασε το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης στο οποίο διευκρινίζεται, όπως είπε, ότι «ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ «η επίσημη γλώσσα όπως αναφέρεται στην συμφωνία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών».

Με αυτό τον τρόπο, η γείτονα ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και πλέον τη σκυτάλη παίρνει η Αθήνα όπου θα κληθεί να κυρώσει ή όχι τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση πρώτα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και μετά στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με «πηγές» από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι με τη ρηματική διακοίνωση διευκρινίζονται τέσσερα ζητήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διακοίνωση, σημειώνει το ΥΠΕΞ, διευκρινίζεται ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του συντάγματος τη ΠΓΔΜ, ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και τέλος ότι η γλώσσα είναι στη νοτιοσλαβική οικογένεια.

Μιλώντας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην ρηματική διακοίνωση για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας τα εξής: «Οι γείτονες διευκρινίζουν στην ρηματική διακοίνωση ότι ο όρος nationality όπως αναφέρεται στην Συμφωνία αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα. Επίσης οι γείτονες ξεκαθαρίζουν ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την δικιά μας ιστορία. Και επίσης ότι η γλώσσα των γειτόνων μας έχει αναγνωριστεί από το τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην ομάδα των νοτιο – σλαβικών γλωσσών. Οι γείτονες μάς ξεκαθαρίζουν ότι η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και ουδεμία σχέση έχει με την δικιά μας ιστορία»