Εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στράφηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος προκειμένου να δικαιολογήσει την επιλεκτική στάση που κρατά απέναντι στους βουλευτές του που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, μετά την αποχώρησή του.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, αναγκάζεται να καταψηφίσει την κυβέρνηση για χάρη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο δεν αναγκάζεται να διαγράψει τους δύο βουλευτές που δεν εγκαταλείπουν τις καρέκλες τους στην κυβέρνηση, ενώ ζητά, βέβαια, από τον Αλέξη Τσίπρα να το κάνει αυτό. Δηλαδή να αποπέμψει τα στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ο κ. Τσίπρας τον έχει ήδη «πουλήσει» δύο φορές για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Μία όταν τον διαβεβαίωσε τον Ιούνιο ότι η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές και μία τον Νοέμβριο όταν του είχε πει πως θα το ξανασυζητήσουν τον Μάρτιο.

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι είναι λάθος του Αλέξη Τσίπρα να φέρει τώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «αντεθνική, αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντιπροοδευτική».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιχείρησε ανεπιτυχώς να απαντήσει και στο γιατί δεν καταψήφισε την κυβέρνηση τον Ιούνιο, όταν κατέθεσε την πρόταση μομφής η ΝΔ και στο επιχείρημα ότι τότε θα μπορούσε να είχε μπλοκάρει πραγματικά το «ξεπούλημα της Μακεδονίας». Εκτός του γνωστού επιχειρήματος ότι δεν καταψήφισε την κυβέρνηση για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο της και να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, πρόσθεσε και δύο νέα επιχειρήματα που πιθανότατα μόνο εκείνος βρίσκει λογικά και συνεπή με τους χειρισμούς του: 1ον, ακόμη και αν καταψήφιζε, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ μαζί με τους υπόλοιπους που καταψήφισαν δεν έφταναν για να ρίξουν την κυβέρνηση… Αλλά και 2ον, το προσχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι ίδιο με αυτό που έρχεται τώρα προς κύρωση στη Βουλή! Με λίγα λόγια μπορεί και να μην είχε πρόβλημα με το προσχέδιο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός και ο Κοτζιάς στις Πρέσπες, γιαυτό και «έδωσε» το στυλό στα χέρια τους.

Τώρα όμως ο Πάνος Καμμένος δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, εκτός από τον «πύρινο» λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής δεν φαίνεται να είναι πρόθυμος να ρίξει πραγματικά την κυβέρνηση, γιαυτό και χαρίζει στον Αλέξη Τσίπρα τέσσερις ψήφους. Μπορεί να εγκατέλειψε τον υπουργικό θώκο, τις στολές, τα άρματα μάχης και τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά δεν θα εγκαταλείψει και την αρχηγία του κόμματος και την προεδρική καρέκλα της Κοινοβουλευτική Ομάδας του, που άλλωστε του προσφέρει την ασυλία που τόσο έχει ανάγκη.