Με το θέμα περί μεταβίβασης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο προς αξιοποίηση να επανέρχεται στη δημοσιότητα, μάλιστα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε το θέμα και κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν σε νέες διαψεύσεις και διαβεβαιώσεις, ενώ ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και το ίδιο το Υπερταμείο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διεκδικεί κανένα μνημείο και εξηγώντας γιατί παρενέβη το ΣτΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η διοίκηση του Υπερταμείου, «σε συνέχεια πρόσφατων αναφορών που έγιναν στον Τύπο, με αναληθείς και συγκεκριμένες στοχεύσεις μέσω παρερμηνειών, σχετικά με την παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συνολικά για τις 14 αιτήσεις ακύρωσης που ασκήθηκαν αναφορικά με το ζήτημα της μεταβίβασης 10.119 ακινήτων προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε (ΕΤΑΔ), η διοίκηση του υπερταμείου δηλώνει τα εξής:

– Κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παρέμβαση της ΕΕΣΥΠ έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και σε καμία περίπτωση τη διεκδίκηση των αναφερόμενων ακινήτων.

– Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, πάγια θέση της ΕΕΣΥΠ είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 196, ν. 4389/2016) και τις εκδοθείσες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, οι οποίες προβλέπουν ρητά την εξαίρεση των ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί ή κοινόχρηστοι χώροι και μνημεία από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, ουδεμία κυριότητα έχει ή πρόκειται να αποκτήσει είτε η ΕΤΑΔ, είτε η ΕΕΣΥΠ επί των ακινήτων που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

– Η διαδικασία επανεξέτασης των ακινήτων και των συνακολούθων ενεργειών του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι και ο Μοναδικός Μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως τις επόμενες εβδομάδες εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές που έχουν καταθέσει αρκετοί φορείς κατά της μεταφοράς των 10.119 ακινήτων του δημοσίου στην ΕΤΑΔ, που πλέον λειτουργεί ως θυγατρική του υπερταμείου.

Νωρίτερα εξηγήσεις για άλλη μια φορά έδωσαν για το ζήτημα και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου του Δημοσίου δεν έχει γίνει έως σήμερα στο Υπερταμείο, ενώ το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ.