Εγκρίθηκε την Τρίτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η απόφαση της Επιτροπής Απασχόλησης να ενισχυθεί το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ESF+)» και να γίνουν οι νέοι και τα παιδιά οι κύριοι δικαιούχοι.

Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 σε ποσοστό περίπου 19% συγκριτικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (από σχεδόν 89,6 δισ. ευρώ σε περίπου 106,8 δισ. σε τιμές 2018), από τα οποία τα 105,7 δισ. θα διαχειρίζονται από κοινού η ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλουν να αφιερωθούν περισσότεροι πόροι για την απασχόληση των νέων και για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η εντολή για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς των κρατών μελών υιοθετήθηκε με 543 ψήφους έναντι 81 και 64 αποχών. Το Ευρωκοινοβούλιο προτρέπει τώρα το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη «γενική προσέγγιση» και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο επενδύει στους πολίτες για πάνω από 60 χρόνια και συνεισφέρει στην κοινωνική ενσωμάτωση, στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και στην απασχόληση των νέων ανθρώπων, όπως επίσης και στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, την υγεία και τις δικαιότερες κοινωνίες.