Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η συμφωνία για το Brexit που υπέγραψε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με τις Βρυξέλλες για τη μεταβατική περίοδο αποχώρησης του Λονδίνου από την ΕΕ. Περίπου στις 8:00 μμ ώρα Βρετανίας  (10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) αναμένεται το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας, την ώρα που τα τελευταία σενάρια δείχνουν ήττα της Μέι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας ιστορικής ήττας στη σημερινή ψηφοφορία, με την βρετανική Guardian μάλιστα να αναφέρει πως οι ψήφοι κατά του σχεδίου ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 200.

Εφόσον το αποτέλεσμα είναι συντριπτικά κατά του σχεδίου της βρετανίδας πρωθυπουργού, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν θα καταθέσει πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο δύσκολα θα χαίρει αποδοχής, καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη και βουλευτών των Τόρις.

Ο ηγέτης των Εργατικών θα πρέπει να πείσει τους βουλευτές του να στηρίξουν την πρόταση μομφής, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Ακόμη, η δυνατότητα δεύτερου δημοψηφίσματος ζητείται από τους φιλοευρωπαίους που θέλουν την ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου δημοψηφίσματος, αλλά και αξιωματούχους που βλέπουν σε αυτό έναν τρόπο άρσης του αδιεξόδου. Είναι ένα ενδεχόμενο που μέχρι στιγμής αποκλείεται από την Τερέζα Μέι.

Μένει να διευκρινισθούν οι ερωτήσεις που θα ετίθεντο σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος: παραμονή στην ΕΕ ή σχέδιο Μέι; Ή έξοδος χωρίς συμφωνία; Και όλα αυτά, χωρίς την εγγύηση ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα παρήγαγε διαφορετικά αποτελέσματα από το πρώτο.

Από την άλλη πλευρά, αν οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα την 29η Μαρτίου και τα δύο μέρη θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020.