Όσα εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο της δημόσιας ζωής παραπέμπουν δυστυχώς σε εποχές που έχουν τραυματίσει βαρύτατα το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αυτό το παιγνίδι εκβιασμών, μεταγραφών και συναλλαγών ανοίγει μια ακόμα βαθιά πληγή στην πολιτική ζωή της χώρας, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Ο κ. Τσίπρας μπορεί να κατάφερε να διασώσει, για την ώρα, την εξουσία του ενσωματώνοντας τους μισούς βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά υπονόμευσε ακόμα περισσότερο το όποιο κύρος του είχε απομείνει μετά τις αλλεπάλληλες κυβιστήσεις του. Είναι τόσο εξόφθαλμη η συναλλαγή που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Τυχάρπαστα πρόσωπα, χωρίς έρμα, ιδεολογία, πολιτική άποψη, έτοιμα για κάθε κωλοτούμπα, αλλάζουν στρατόπεδο, αρκεί να διατηρήσουν για λίγο την εξουσία τους ή για να έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα διασωθούν πολιτικά.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι όλοι αυτοί οι επίδοξοι δήθεν σωτήρες, που σε λίγους μήνες δεν θα ασχολείται κανείς μαζί τους. Το μείζον θέμα είναι η πορεία και το μέλλον της χώρας, που για μια φορά ακόμα θυσιάζεται εν ονόματι συγκυριακών καιροσκοπικών σχεδιασμών. Γιατί όσο περισσότερο καταφέρει να συντηρηθεί αυτό το καθεστώς ευτελισμού των κοινοβουλευτικών θεσμών και της δημοκρατίας εν τέλει, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα θα επιφέρει στην προσπάθεια της χώρας να βγει επιτέλους από το τούνελ της αβεβαιότητας στο οποίο βρίσκεται.

Η ευθύνη του πρωθυπουργού για τη σημερινή κατάσταση είναι τεράστια. Γιατί αυτός επέλεξε να μετατρέψει ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως αυτό της επίλυσης του μακεδονικού, σε παιγνίδι διχασμού. Αντί για συναίνεση, διάλογο, συμπόρευση στις βασικές γραμμές τουλάχιστον, επιδίωξε να διχάσει την αντιπολίτευση και την κοινωνία. Και σήμερα προσπαθεί με εκβιασμούς και υπόγεια μαγειρεία να συγκροτήσει μια ευκαιριακή πλειοψηφία,για να παριστάνει τον εθνικό ηγέτη…

Αυτό το σκηνικό όμως δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε το υπονομευμένο πολιτικό σύστημα. Οι καθαρές λύσεις που θέλει ο κ. Τσίπρας, δεν τελειώνουν με την ψήφο εμπιστοσύνης από αυτό το ετερόκλητο πολιτικό έκτρωμα.

Ο μόνος δρόμος για να μην μπλέξουμε ξανά σε περιπέτειες είναι οι κάλπες. Να αποφασίσουν οι πολίτες το συντομότερο ποιος ή ποιοι θέλουν να διαχειριστούν από εδώ και πέρα το μέλλον της χώρας. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίες…