Δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2019 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Προκήρυξη 1/2019 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης βάση της οποίας ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για τις 2 «ορφανές» τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου.

Η εν λόγω Προκήρυξη δεν διαφέρει από την προηγούμενη της (1/2017) βάση της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία και ανέδειξε ως αδειούχους τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1,ALPHA, ΣΚΑΙ, STAR και OPEN.

Η ισχύς των 2 αδειών θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία εκδόσεως τους και βάση της προκήρυξης το πρόγραμμα των αδειούχων παρόχων θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition) για όλη τη χρονική ισχύ της άδειας και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31.12.2021.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν μαζί με την αίτηση και τον φάκελο με τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην Προκήρυξη, εγγυητική επιστολή ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την ημερομηνία έκδοσης και παράβολο υπέρ του δημοσίου, ύψους 30.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβρη η Alter Ego Media, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, κατέθεσε αίτηση για τη διεκδίκηση μιας εκ των δύο αδειών μαζί με την εγγυητική επιστολή των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, και στη συνέχεια κινήθηκαν από το ΕΣΡ οι διαδικασίες για την επαναπροκήρυξη των 2 εναπομεινασών αδειών.

Η διαδικασία προεπιλογής των υποψηφίων θα αρχίσει από τη λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, δηλαδή από το μεσημέρι της Πέμπτης, 28 Φεβρουαρίου. Μετά την ολοκλήρωση του φακέλου αιτήσεων συμμετοχής το ΕΣΡ συντάσσει προσωρινό κατάλογο όσων πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και στη συνέχεια τον οριστικό.

Στην περίπτωση που ο αριθμός των οριστικά προεπιλεγέντων είναι μικρότερος των 3 κάθε ένας ανακηρύσσεται αυτοδικαίως υπερθεματιστής. Διαφορετικά θα ακολουθηθεί η διαδικασία της δημοπρασίας.

Οσον αφορά το τίμημα των 35 εκατομμυρίων ευρώ που κοστίζει η κάθε άδεια, αυτό θα πρέπει να καταβληθεί σε 10 ετήσιες ισόποσες δόσεις με την πρώτη εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη του οριστικού υπερθεματιστή. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβάλλονται εντός Ιανουαρίου κάθε ημερολογιακού έτους.

ΕΣΡ: Δεν θα προκηρυχθούν άλλες άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου

Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή διευκρινίζεται ότι δεν θα προκηρυχθούν άλλες άδειες εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου πλέον των 7 συνολικά που είχαν αποφασισθεί. Ωστόσο, στην περίπτωση που με την ολοκλήρωση και της παρούσας διαγωνιστικής διαδικασίας κάποιες από τις

προκηρυσσόμενες άδειες παραμείνουν αδιάθετες, το ΕΣΡ υποχρεούται να τις επαναπροκηρύξει στην ίδια κατηγορία, με την ίδια διάρκεια και τιμή εκκίνησης, μέχρι την δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου, εφόσον όμως εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο συμβούλιο σχετικής αίτησης που θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη εγγυητική επιστολή.

Η παρούσα Προκήρυξη και τα Παραρτήματα αυτής είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στον διαδικτυακό τόπο του ΕΣΡ (www.esr.gr), της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (www.media.gov.gr) και του Προγράμματος Δι@ύγεια (https://diavgeia.gov.gr).

Τέλος, στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ και στην ενότητα «Προκήρυξη δύο (2) αδειών παρόχων ενημερωτικού γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας  θα αναρτώνται όλες οι σχετικές πληροφορίες για την προκήρυξη.