Το υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει απροκάλυπτα στις πρυτανικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη για αλλαγή ηγεσίας στα ΑΕΙ της χώρας. Λίγους μήνες πριν στηθεί το νέο «παιχνίδι εξουσίας» στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αλλάζει εκ νέου τους όρους των πρυτανικών εκλογών, φέρνοντας στη Βουλή διατάξεις που χαρακτηρίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες «φωτογραφικές». Και μάλιστα διατάξεις που αλλάζουν τη βούληση των συντακτών του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 2015. Ετσι, ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε ήδη στη Βουλή την κατάθεση τροπολογίας που θα δίνει τη δυνατότητα στους υπηρετούντες πρυτάνεις να θέτουν υποψηφιότητα για δεύτερη διαδοχική ή μη θητεία.

Η δυνατότητα στους πρυτάνεις των ΑΕΙ να εκτίσουν μία μόνο τετραετή θητεία και να μην έχουν δικαίωμα άμεσης επανεκλογής, αλλά εάν το επιθυμούν να το κάνουν ύστερα από 4 χρόνια «παύσης» από τα καθήκοντά τους, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά επί υπουργίας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου. Η κυρία Γιαννάκου θέλησε με αυτόν τον τρόπο να «χτυπήσει» τις πελατειακές σχέσεις στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας και τις περιπτώσεις πρυτάνεων που έμεναν στην εξουσία επί 10ετίες ή και περισσότερο, αλλάζοντας θέσεις με τους αντιπρυτάνεις τους. Τη διάταξη αυτή επαναδιατύπωσε στον νέο νόμο-πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όπου και αναφερόταν ότι «η θητεία του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων είναι τετραετής. Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για δεύτερη συνεχή θητεία στις θέσεις μονοπρόσωπων οργάνων που κατείχαν».

Ομως στο νέο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι τα παραπάνω δεν ισχύουν. Ετσι θα δώσει στους νυν πρυτάνεις, που ολοκληρώνουν το καλοκαίρι την τετραετία τους, τη δυνατότητα επανεκλογής.

Παρεμβάσεις

Παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας θα πάρει πίσω τη διάταξη που είχε καταθέσει και με την οποία θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους πανεπιστημιακούς θα συνταξιοδοτηθούν μέσα σε δύο χρόνια να μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα για πρυτάνεις. Παρέμβαση βεβαίως κι αυτή στη διαδικασία των εκλογών, αλλά προς άλλη κατεύθυνση.

«Πρέπει να πούμε ότι το υπουργείο Παιδείας διαρκώς παρεμβαίνει στα θέματα των πρυτανικών εκλογών και αλλάζει κατά το δοκούν τα δεδομένα» έλεγε στο «Βήμα» τις προηγούμενες ημέρες έμπειρος πανεπιστημιακός, μέλος της διοίκησης μεγάλου Ιδρύματος της περιφέρειας. «Και αυτό γίνεται διαχρονικά. Πρέπει να υπάρχει ένας νόμος που να μην αλλάζει κάθε φορά παραμονές των πρυτανικών εκλογών» ανέφερε.

«Είναι προφανές ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Ευθ. Λέκκας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει αποφασίσει να κατέβει υποψήφιος στις επόμενες πρυτανικές εκλογές. Ο κ. Λέκκας θεωρεί ότι ευνοούνται συγκεκριμένοι υποψήφιοι με τη διάταξη που ανακοινώθηκε και προσθέτει ότι «διορίζονται με αυτόν τον τρόπο πρυτανικές αρχές με φωτογραφικό τρόπο. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας στα τεκταινόμενα στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας» και προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται τεράστιες αλλαγές στα πανεπιστήμια της χώρας με τις συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων, ενώ ιδρύονται χωρίς μελέτες τμήματα που δεν συγκροτούν ολοκληρωμένα γνωστικά αντικείμενα και οι πρυτάνεις πολλών ΑΕΙ σιωπούν για να εξαγοράσουν μια δεύτερη θητεία».

Οι υποψήφιοι, οι αναποφάσιστοι και οι… εν αναμονή

Οι πρυτανικές εκλογές αναμένεται να γίνουν από τον Μάιο ως τον Ιούλιο σε πολλά Ιδρύματα της χώρας και σίγουρα στα κεντρικά από αυτά. Στην «κούρσα» που έχει ήδη ξεκινήσει οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις Γαβρόγλου αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και προκαλούν ανακατατάξεις και αντιδράσεις.

• Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ο νυν πρύτανής του κ. Αθ. Δημόπουλος αποκτά, εάν ψηφιστεί η νέα τροπολογία, δυνατότητα δεύτερης θητείας. Σε σχετική ερώτηση του «Βήματος» για το πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες απαντάει «δεν έχω καμία δήλωση». Στο Ιδρυμα θα διεκδικήσει την πρυτανεία ακόμη ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ) κ. Ευστ. Ευσταθόπουλος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε την εκλογική μάχη τις προηγούμενες ημέρες και ανακοίνωσε ανοικτά την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα ανακοινωθούν σύντομα (όταν ψηφιστούν οι τροπολογίες που έχουν εξαγγελθεί και «καθαρίσει» το εκλογικό τοπίο) οι υποψηφιότητες του κ. Λέκκα και της κυρίας Μαρίζας Φουντοπούλου από τη Φιλοσοφική Σχολή. Οπως όλα δείχνουν, θα έχουμε στο Ιδρυμα τέσσερα ψηφοδέλτια, υπολογίζοντας και του κ. Δημόπουλου, που θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει χρήση της νέας διάταξης, εφόσον ψηφιστεί.

• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Ο νυν πρύτανης κ. Π. Μήτκας επίσης έχει μια ακόμη θητεία με τα νέα δεδομένα, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα διεκδικήσει ξανά την πρυτανεία, καθώς τόσο καιρό θεωρούσε ότι δεν θα είχε αυτή τη δυνατότητα και κατ’ επέκταση είχε χαράξει την επαγγελματική του πορεία. Δεν αποκλείεται να διεκδικήσει ξανά την πρυτανεία, ωστόσο όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανιζόταν «προς τα έξω» η υποψηφιότητα του αντιπρύτανη κ. Θ. Λαόπουλου, που θεωρούνταν και το φαβορί για τη θέση στο Ιδρυμα της συμπρωτεύουσας. Ακούγεται ακόμη ότι θα διεκδικήσουν την πρυτανεία οι κ.κ. Ν. Παπαϊωάννου και Θ. Δαρδαβέσης.

• Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Αν το θέλει, ο νυν πρύτανης κ. Ι. Γκόλιας μπορεί επίσης να επανεκλεγεί στη θέση του. Ακόμα αναμένεται να κατέβουν στις πρυτανικές εκλογές ο κ. Ν. Κοζύρης, κοσμήτορας των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, και ο κ. Δ. Καλιαμπάκος, κοσμήτορας των Μεταλλειολόγων Μηχανικών. Πάντως οι εκλογές είναι πιθανόν να μετατεθούν για το φθινόπωρο, καθώς η θητεία των πρυτανικών αρχών του είχε μετατεθεί χρονικά λόγω μιας εκλογικής «περιπέτειας» με τις σχετικές διατάξεις των νόμων.

• Πανεπιστήμιο Πάτρας: Η νυν πρύτανης κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου φαίνεται ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε ανανέωση της θητείας της λόγω ηλικιακού ορίου που τίθεται από τον νόμο. Στο Ιδρυμα ακούγεται ως σήμερα μόνο το όνομα του αντιπρύτανη κ. Ν. Καραμάνου για τη διεκδίκηση της πρυτανείας του. Και εδώ ωστόσο έχει ζητηθεί γνωμοδότηση από το υπουργείο Παιδείας για το πότε θα πρέπει να γίνουν οι πρυτανικές εκλογές, καθώς είναι επίσης πιθανόν να μετατεθούν το φθινόπωρο.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν αναμένονται εκλογές αυτή τη χρονιά. Βέβαια οι πρυτανικές εκλογές στα Ιδρύματα της χώρας συνδέονται με τις βουλευτικές, καθώς εάν προκηρυχθούν τελικά εθνικές εκλογές τον Μάιο, αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα, πιθανώς με νέες διατάξεις και τροπολογίες.