Εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα «Ελληνική Αστυνομία: Χθες – Σήμερα – Αύριο» πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε «ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσίαση του σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του Σώματος, καθώς και η μελλοντική προοπτική του».

Έγινε επίσης παρουσίαση του έργου ειδικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και βράβευση προσωπικού και υπηρεσιών του Σώματος για τη συνολική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και για εξαίρετες πράξεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Στον χαιρετισμό της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη κυρία Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να συμβάλει στη διαχείριση της μεγαλύτερης μεταπολεμικά προσφυγικής/μεταναστευτικής κινητικότητας που γνώρισε η Ευρώπη. Εργάσθηκε όμως με επάρκεια και ευσυνειδησία και συνέβαλε στη θωράκιση της χώρας κρατώντας ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλη την επικράτεια και βεβαίως στην Αθήνα, η οποία είναι μια από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης».

Σημείωσε ακόμη ότι «δεν προκρίνουμε την τυφλή, άκρατη καταστολή όχι από ανεξήγητη εμμονή, αλλά επειδή δεν οδηγεί πουθενά αλλού εκτός από τον πλήρη εκτροχιασμό της τάξης και της ασφάλειας. Αυτά δοκιμάστηκαν στη χώρα μας και απέτυχαν, όταν είχαν επιλεγεί ως μέσα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο η προστασία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών».

Και συμπλήρωσε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δεν πρέπει να αφήσουμε το ελάχιστο περιθώριο σε ακροδεξιές εκτροπές, ούτε στην καθημερινή ζωή ούτε στη συνολικότερη πορεία της. Ρατσισμός, ξενοφοβία, ομοφοβία, διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνότητα, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις και τον γενετήσιο προσανατολισμό δεν έχουν την παραμικρή θέση στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Ανοχές, συνενοχές και «συναδελφική – θεσμική» αλληλεγγύη στην κάλυψη πρακτικών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν χώρο στο συντακτικό της δημοκρατικής αστυνόμευσης και του νομικού μας συστήματος. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει από μόνη της να θωρακίσει την δημοκρατική αστυνόμευση και να ενισχύει καθημερινά το κύρος της στα μάτια και τη συνείδηση των πολιτών».

Επιπλέον υπογράμμισε: «Δεν υποτιμούμε τα προβλήματα εκεί όπου υπάρχουν. Τα αναγνωρίζουμε και εργαζόμαστε μεθοδικά για την επίλυσή τους.Και όποιος τάζει ότι με την προσωπική του γοητεία ή τα πολιτικά του προσόντα θα τα «τακτοποιήσει» όλα «εν μια νυκτί» απλώς παραπλανά τους πολίτες».