«Γιατί οι έξι πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση διακυβεύουν το μέλλον τους; Για να παραμείνουν σε υπουργικές ή βουλευτικές καρέκλες για 2,3 ή 6 μήνες μιας και ο βίος της παρούσας κυβέρνησης είναι προκαθορισμένος;»

Αυτό αναρωτιούνται όλοι βλέποντας την… άνεση με την οποία αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός τις εξελίξεις. Παλαιοί κοινοβουλευτικοί έλεγαν χθες ότι οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, το στημένο διαζύγιο και η πατριωτική γυμναστική του Πάνου Καμμένου μοιάζουν με μέρος μιας χορογραφίας που είχε σχεδιαστεί από καιρό. Απλά χθες έμειναν οι λεπτομέρειες και το «αμπαλάζ» προκειμένου να σερβιριστεί στον κόσμο σαν μια πολιτική κανονικότητα.

Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία μετάβασης από μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε μια κυβερνητική πλειοψηφία κουρελού με μπαλώματα από βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων. Είναι κυρίως μια… αποστασία αλά αριστερά. Μια αποστασία που δεν είχαμε ξαναδεί και που την περιέγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος χθες.

«Εχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες. Η ενδοκυβερνητική αποστασία είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και τώρα οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αξία, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, όριο είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός».

Ακριβώς αυτό συμβαίνει και μένει να επιβεβαιωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία στη Βουλή. Εκτός συγκλονιστικών εξελίξεων το σχέδιο Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης από 151 ή 152 βουλευτές θα υλοποιηθεί. Και θα γίνει διότι έχουν υπάρξει εδώ και καιρό συνεννοήσεις με τους «πρόθυμους» έξι όπως ονομάζονται οι βουλευτές που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Το ερώτημα που τέθηκε παραπάνω έχει μια απάντηση. Δεν είναι ο βραχύς βίος της κυβέρνησης που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι έξι βουλευτές.

Είναι τα ανταλλάγματα που πήραν για να αποφασίσουν να γίνουν τα «δεκανίκια» του Αλέξη Τσίπρα. Είναι οι υποσχέσεις που έλαβαν ώστε να μη μείνουν ξεκρέμαστοι μέχρι τις εκλογές αλλά και πιθανότατα μετά από αυτές.

Για παράδειγμα βοά η Βουλή για το γεγονός ότι εδώ και καιρό η Ελενα Κουντουρά έχει κλείσει συμφωνία για την παραμονή της στην κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού και ταυτόχρονα για συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να φανεί η διεύρυνση του κόμματος και προς τους δεξιούς ψηφοφόρους. Τώρα αν η κ. Κουντουρά εκτεθεί στην Αθήνα και λάβει στήριξη από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή ενταχθεί στο Επικρατείας, αυτό είναι μέρος της συμφωνίας που κρατιέται κρυφό.

Ο Σπύρος Δανέλλης, στον οποίο όλοι βλέπουν τον αριθμό 151, δηλαδή τον βουλευτή που θα δώσει παράταση ζωής στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάει χαμένος. Δεν θα λάβει υπουργείο μιας και ανήκει ακόμη στο Ποτάμι, αλλά θα βρει μια καλή θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη. Αλλωστε, έχει εκλεγεί για πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο του ενιαίου Συνασπισμού, προτού περάσει στο ΠΑΣΟΚ και καταλήξει στο Ποτάμι. Με το τελευταίο να δείχνει αδύναμο να μπει στη Βουλή ο Δανέλλης έχει περισσότερες ελπίδες εντασσόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πάει χαμένος ο Παπαχριστόπουλος που έλεγε ότι θα παραδώσει την έδρα του αλλά τώρα ξέχασε τι έλεγε; Είναι ο βουλευτής που με τη στάση του σώζει δύο κόμματα. Δεν παραδίδει την έδρα του για να μην την πάρει ο Κουίκ, δεν διαγράφεται για να μη χάσει ο Καμμένος το κόμμα, στηρίζει τον Τσίπρα για να έχει πλειοψηφία. Αυτός δεν είναι βουλευτής είναι πολυεργαλείο και προφανώς έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι στις επόμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ισως και των ΑΝΕΛ. Οι πληροφορίες λένε ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα πάρει και χαρτοφυλάκιο ώστε να φτιάξει το «τσαλακωμένο» του προφίλ. Και ίσως να είναι ο αντικαταστάτης του Νάσου Ηλιόπουλου στο υπουργείο Εργασίας.

Ο Κώστας Ζουράρις είναι μια sui generis προσωπικότητα. Δεν στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θα ρίξει και την αριστερή κυβέρνηση. Και για να ανταμειφθεί γι’ αυτό θα μπορούσε να αναλάβει το Μακεδονίας – Θράκης αντικαθιστώντας την Κατερίνα Νοτοπούλου. Ετσι θα μπορούσε να διεκδικήσει και μια έδρα στις επόμενες εκλογές. Με ποιο κόμμα; Αυτό είναι άγνωστο γιατί και ο Ζουράρις είναι απρόβλεπτος.

Ο Βασίλης Κόκκαλης έχει χαρακτηριστεί πλέον και «Κινέζος», αφενός γιατί κάνει τον «Κινέζο» και αφετέρου γιατί πήρε το αεροπλάνο για Σαγκάη προκειμένου να μην παρευρεθεί στο σόου Καμμένου. Θα κρατήσει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο κι έχει ο θεός και γι’ αυτόν.

Η εκπρόσωπος της καραμανλικής δεξιάς στην κυβέρνηση της Αριστεράς, Κατερίνα Παπακώστα είναι πρόθυμη να στηρίξει με… Νέα Ορμή τον Αλέξη Τσίπρα. Η ανταμοιβή της μπορεί να είναι η θέση της υπουργού στο Δημόσιας Τάξης, πάνω και από την Ολγα Γεροβασίλης και μετά μια θέση στη Β’ Αθήνας μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαζόταν και τις καραμανλικές, «λαϊκοδεξιές» ψήφους.

Και τέλος ο Ευάγγελος Αποστολάκης μπορεί να μην ψηφίσει αλλά έχει ενδιαφέρον γιατί είπε το «ναι» στην υπουργοποίησή του. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχε συνομιλήσει και συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον του. Είναι 62 ετών, έφτασε στο ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα του Α/ΓΕΕΘΑ, είναι λογικό να σκέφτεται τη μεταπήδηση στην πολιτική. Θα μπορούσε επομένως να απαιτήσει από τον Τσίπρα μια θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενας στρατηγός στα ψηφοδέλτια θα έδινε άλλον αέρα στη διεύρυνση που επιλέγει ο πρωθυπουργός.

Ομοίως, ανταλλάγματα παίρνουν και διάφοροι περιφερόμενοι κεντροαριστεροί που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Μπίστης, ο καθηγητής Σταθόπουλος.

Θέσεις στα ψηφοδέλτια υπάρχουν για όλους, όμως, το ποιοι θα εκλεγούν είναι μια άλλη συζήτηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές τότε θα έχει γύρω στους 70 βουλευτές και η σφαγή για μια θέση στη Βουλή θα είναι μεγάλη.