• Αναζήτηση
 • Γράψε-σβήσε και προσθαφαιρέσεις Καμμένου για να διασωθούν οι ΑΝΕΛ

  Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Πάνος Καμμένος μετά την… μερική αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό σχηματισμό καθώς το κόμμα του κινδυνεύει να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα

  Στη μάχη για την πολιτική του διάσωση επιδίδεται ο Πάνος Καμμένος μετά την… ελεγχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό  καθώς το κόμμα του διατρέχει τον μεγάλο κίνδυνο να μείνει χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

  Και ενώ ο Πάνος Καμμένος κάνει τους δικούς του υπολογισμούς σχετικά με τη σύσταση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας γράφει και σβήνει ονόματα για τη λίστα των προθύμων όσον αφορά στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά και στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

  Ο Πάνος Καμμένος έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολο θέση διότι εάν μείνει με λιγότερους από πέντε βουλευτές, θα πάψει να υφίσταται η λειτουργία της κοινοβουλευτικής του ομάδας και κατά συνέπεια και ο ίδιος δεν θα μπορεί να μιλά από το βήμα της Βουλής  ως αρχηγός κόμματος.

  Η πολλή δύσκολη θέση του Προέδρου των ΑΝΕΛ συνίσταται στο ότι από το πρωί της Δευτέρας,  πρώην… σύντροφοί του, ένας – ένας,   δηλώνουν την απόφασή του  να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.

  Πρόκειται για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη αλλά και την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

  Ήδη Κουντουρά και Κόκκαλης είναι παρελιόν για  την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ καθώς διαγράφηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ωστόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραμένει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, και μέχρι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος να εξασφαλίσει ότι θα έχει τους πέντε βουλευτές που χρειάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του για να υπάρχει.

  Εκτός από τον Πάνο Καμμένο, στο… άρμα των ΑΝΕΛ παραμένει η πρώην υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Κώστας Ζουράρις παρά το γεγονός ότι – όπως έχει πει – δεν μπορεί να ρίξει αριστερή κυβέρνηση. Σε αυτούς, προστίθεται για την ώρα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος όμως επιβεβαίωσε και σήμερα πως μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα παραδώσει την έδρα του.

  Ο «κίνδυνος» του Τέρενς Κουίκ

  Στη θέση του κ. Παπαχριστόπουλου, αν τηρήσει τη δέσμευσή του, θα βρεθεί ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, ο κ. Κουίκ, εάν λάβει την έδρα θα ανεξαρτητοποιηθεί προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και η έδρα χάνεται για τους ΑΝΕΛ που μένουν με τέσσερις.

  Ρίχνει τα δίχτυα του σε ανεξάρτητους βουλευτές

  Ο κ. Καμμένος ο οποίος βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει με πέντε βουλευτές τουλάχιστον. Για τον λόγο αυτό, φαίνεται ότι ρίχνει τα «δίχτυα» του σε ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Αριστείδης Φωκάς αλλά και ο Νίκος Νικολόπουλος. Μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαία η σημερινή δήλωση του κ. Φωκά που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με «με οποιονδήποτε από το δημοκρατικό τόξο αντιστέκεται στη Συμφωνία των Πρεσπών».

  Μάλιστα έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον Πάνο Καμμένο για την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Άμυνας. Από την πλευρά του ο Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε ότι δεν πάει στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, όμως, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μέσα από ένα γενικότερο προσκλητήριο στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο.

  Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως υπάρχουν παρασκηνιακές κινήσεις προκειμένου να προσεγγίσουν οι ΑΝΕΛ και τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση.

  Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ όμως, εκτός από την προσπάθειά του να διατηρήσει εν ζωή την κοινοβουλευτική του ομάδα, προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να προετοιμαστεί ενόψει των εκλογών καθώς γνωρίζει ότι αν κατέβουν αυτόνομα οι ΑΝΕΛ, δεν έχουν καμία ελπίδα να μπουν και πάλι στη Βουλή.

  Έτσι, το σχέδιο Καμμένου είναι να υπάρξει μία συσπείρωση της πατριωτικής δεξιάς που θα κινείται πολιτικά δεξιότερα της ΝΔ προκειμένου να κατέβουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις επικείμενες εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν να στραφεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ακόμη και σε πρόσφατα αποχωρήσαντες από τους ΑΝΕΛ, όπως ο Δημήτρης Καμμένος και ο Γιώργος Λαζαρίδης αλλά και σε εκπροσώπους μικρότερων κομμάτων.

  Και με τον τρόπο αυτό να επιτύχει τη διάσωση του ίδιου και ταυτόχρονα να μπει «αγκάθι» στα δεξιά πλευρά της ΝΔ, παίρνοντας ψήφους από εκεί. Μόνο που στο χώρο αυτό βρίσκονται σχηματισμοί όπως αυτοί του Φαήλου Κρανιδιώτη, του Κυριάκου Βελόπουλου, το κόμμα των Δημήτρη Καμμένου – Τάκη Μπαλτάκου, η Νέα Ορμή της Κατερίνας Παπακώστα κ.λπ.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk