Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα υψηλόβαθμο Πολωνό διπλωμάτη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη διοργάνωση από την Πολωνία, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μιας διεθνούς συνόδου αφιερωμένης στη Μέση Ανατολή, και πρώτα απ΄ όλα στο Ιράν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Παρασκευή πως η συνάντηση κορυφής –που θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία τη 13η και 14η Φεβρουαρίου– θα επικεντρωθεί στη σταθερότητα, την ειρήνη, την ελευθερία και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή πράγμα το οποίο «συμπεριλαμβάνει ένα σημαντικό στοιχείο, το να εξασφαλιστεί το ότι το Ιράν δεν θα ασκεί αποσταθεροποιητική επιρροή».

Αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στον επιτετραμμένο της Πολωνίας στην Τεχεράνη πως το Ιράν θεωρεί πως η απόφαση της Πολωνίας να φιλοξενήσει τη σύνοδο είναι «μια εχθρική πράξη εναντίον του Ιράν» και προειδοποίησε πως η Τεχεράνη θα ανταποδώσει, πρόσθεσε το IRNA.

«Ο επιτετραμμένος της Πολωνίας έδωσε εξηγήσεις για τη διάσκεψη και είπε πως δεν είναι αντιιρανική», πρόσθεσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέκρινε την Πολωνία για τη φιλοξενία της συνάντησης και έγραψε στο Twitter: «Η πολωνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή: ενώ το Ιράν έσωσε Πολωνούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πολωνία φιλοξενεί τώρα ένα απεγνωσμένο αντιιρανικό τσίρκο».

Ο Ζαρίφ αναφερόταν στο γεγονός ότι το Ιράν δέχθηκε τουλάχιστον 100.000 Πολωνούς πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον είναι πολύ επιβαρυμένες μετά την απόφαση που έλαβε τον Μάιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από μια πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις και να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.