Προσκλητήριο στις δυνάμεις του αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου να ανταποκριθούν στην ιστορική τους ευθύνη και να μην αφήσουν χώρο στο νέο συντηρητισμό απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών που, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πήρε τη μορφή προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλες οι δυνάμεις που αυτοτοποθετούμαστε στον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό χώρο έχουμε ήδη αργήσει να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη. Και όσο προτάσσουμε τις διαφωνίες μας, τόσο αφήνουμε χώρο για την ενδυνάμωση του νέου συντηρητισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπώ δεν γεννήθηκε χθες. Στην νέα αυτή φάση, θέλω να σας πω ότι αυτός ο χώρος επιθυμεί να γίνει ξανά καταλύτης των προοδευτικών εξελίξεων στον τόπο μας. Να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης. Κανείς δεν περισσεύει. Δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί. Και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της ιστορίας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής» τόνισε.

Αυτό το ευρύ μέτωπο, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, μπορεί να οικοδομηθεί στην αυτοδιοίκηση, με την απλή αναλογική που ανοίγει το δρόμο για προοδευτικές πλειοψηφίες, που θα φράξουν το δρόμο στο εξαμβλωματικό φλερτ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής και θα προωθήσουν βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Στις Ευρωεκλογές, για την οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας που όπως τόνισε απεγκλωβίζεται από την αυτοκαταστροφική προσκόλληση στο νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό πλαίσιο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Και στις εθνικές εκλογές για την προοδευτική διακυβέρνηση, για να μην γυρίσει η χώρα στο παρελθόν της διαφθοράς, του εκμαυλισμού, της κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων.

Αστυνόμευση και ακροατήριο ΣΥΡΙΖΑ

Από τις 4 το απόγευμα της Κυριακής πέντε διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν πάρει θέση γύρω από το Μέγαρο Μουσικής. Για το φόβο μιας αντισυγκέντρωσης Μακεδονομάχων, ήταν η εξήγηση για την έντονη αστυνομική παρουσία. Είχαν προηγηθεί μικροεπεισόδια αλλά και προσαγωγές μελών και υποστηριχτών της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών που επιχείρησαν να υψώσουν και πανώ διαμαρτυρίας.

Αλλά και όσοι προσέρχονταν δέχονταν την ερώτηση: «Έχετε πρόσκληση; Είστε από κάποια τοπική οργάνωση;» Εκτός από την αστυνομία ήταν φανερό ότι για την επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωναν πρόσωπα που επιδιώκουν τη συνεργασία της κεντροαριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα, κινητοποιήθηκε και ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή ήταν η εικόνα και του «επώνυμου» ακροατηρίου. Απέπνεε σχεδόν αποκλειστικά άρωμα ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εκεί οι Νίκος Παπάς, Κώστας Γαβρόγλου, Σία Αναγνωστόπουλου Νίκος Μανιός, Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Φίλης Νίκος Βουτσης, Μυρσίνη Ζορμπά, Ανέτα Καβαδία, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Σταύρος Κοντονής, Γιάννης Μπαλαφας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Φώτης Κουβέλης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Ξυδακης, Όλγα Γεροβασίλη, Μιχάλης Καλογήρου, Αλέξης Χαρίτσης, Στεργιος Πιτσιόρλας, Θανάσης Παπαχρισόπουλος, Τέρενς Κουίκ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος.

Εκτός από τους συμμετάσχοντες στο πάνελ, δεν υπήρχε κάποια κεντροαριστερή παρουσία που θα έδινε το μήνυμα ότι η εκδήλωση αυτή μπορεί να αποτελέσει την απαρχή διεργασιών στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ενδεικτική ήταν η επισήμανση του Σ. Βαλντέν για την απουσία από την εκδήλωση εκπροσώπων της δηυμοκρατικής αντιπολίτευσης. Η παρουσία που δεν πέρασε απαρατήρητη ήταν αυτή της Ρεγγίνας Βάρτζελη που υπήρξε επί χρόνια στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης του Νίκου Μουζέλη, της Μαρίας Ρεπούση, του Λευτέρη Παπαγιαννάκη και του στελέχους του Ποταμιού Θοδωρή Τσίκα.

Αλλά ούτε και η συμμετοχή μπορεί να χαρακτηρίσει εντυπωσιακή παρά την κινητοποίηση του μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που είχαν προηγηθεί και το γεγονός ότι η εκδήλωση ήταν η πρώτη στην οποία θα έδινε το παρών ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το διαζύγιο του με τον Πάνο Καμμένο. Είναι ενδεικτικό ότι πολύς κόσμος προσήλθε στην εκδήλωση μιάμιση ώρα μετά την έναρξη της, θέλοντας να ακούσει τον πρωθυπουργό.

Η Συμφωνία μπορεί να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό

Οι ομιλητές ανέπτυξαν τα επιχειρήματα τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών περνώντας το μήνυμα ότι στη βάση της υποστήριξης της μπορεί να οικοδομηθεί μια νέα προοδευτική συμμαχία που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος τόνισε ότι η απλή αναλογική θα έπρεπε να είναι στο Σύνταγμα.

Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη να κλείσει η εκκρεμότητα που υπάρχει στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υπήρξε επίσης η επισήμανση ότι η απόσταση που υπάρχει στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ από τιμές θέσεις των αδελφών ευρωπαϊκών τους κομμάτων είναι χαρακτηριστικό της κρίσης ταυτότητας που έχουν.

Υπογραμμίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών σπάει το μονοπώλιο της ονομασίας Μακεδονία από τα Σκόπια αφού με αυτό το όνομα έχει αναγνωριστεί από 140 ώρες. Τονίστηκε επίσης ότι με τη Συμφωνία οι Σκοπιανοί σε αντίθεση με την περίοδο Γρουέφσκι αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος μπροστά στο εθνικό συμφέρον

Ο Αλέξης Τσιπρας μπήκε στην αίθουσα της εκδήλωσης στις 7 και μισή καταχειροκροτούμενος: « Μπράβο Αλέξη» του φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Εκείνη την ώρα ήταν στο βήμα ο Σπύρος Δανέλης και εξέφρασε τη θλίψη του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ενώ πίστωσε στο ΣΥΡΙΖΑ την επιτυχία της συμφωνίας. Ο κ. Τσίπρας πριν λάβει το λόγο άκουσε τον Δημ. Παπαδημούλη να ζητά στον επικείμενο ανασχηματισμό να γίνουν επιλογές που θα ενισχύσουν το κεντροαριστερό στίγμα της κυβέρνησης και να υπάρξει μέτωπο προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συμφωνία αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις που δημιουργεί. Όπως τόνισε δεν επέλεξε να συνεχίσει την πολιτική της αδράνειας στο Μακεδονικό και των καθυστερήσεων μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους αλλά προτίμησε να αξιοποιήσει τη διάθεση των προοδευτικών κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Σκόπια για να επιτευχθεί μια ιστορική υπέρβαση. Προέταξα το εθνικό συμφέρον, τόνισε. Το αποτέλεσμα μας έχει δικαιώσει, υπογράμμισε και κατηγόρησε τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για υποκρισία και λαϊκισμό. Έψαχναν προσχήματα για να διαφοροποιηθούν, τόνισε, χρησιμοποιώντας ψευδή επιχειρήματα αλλά και θεωρίες συνομωσίας.

Δεν θα κάνουμε πίσω, υπογράμμισε, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης βουλευτών που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Αυτές οι αθλιότητες, όπως είπε, έχουν στόχο τη δημοκρατικά και υπογράμμισε ότι οι βουλευτές θα υψώσουν ανάστημα και θα ψηφίσουν με βάση το εθνικό συμφέρον.