Τα ψέματα τέλειωσαν για την κυβέρνηση και για τον καθέναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Ο κύβος ερρίφθη στην ΠΓΔΜ και η συμφωνία των Πρεσπών σε μία εβδομάδα, δέκα ημέρες θα πρέπει να έρθει στην ελληνική βουλή.

Μέχρι το τέλος του μήνα δηλαδή οι εξελίξεις θα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και ο κάθε… κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του. Η στημένη, η συμπεφωνημένη αναβολή των εξελίξεων μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου έγινε απλά για να κρατηθούν λίγες ημέρες περισσότερο ενωμένοι στην καρέκλα της εξουσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φυσικά σε καλύτερη θέση. Επέμεινε στη συμφωνία, την παζάρεψε με τον τρόπο του, προχώρησε σε μια συμφωνία που κατά πολλούς δεν είναι καλή και δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον. Μια συμφωνία που υπαγορεύτηκε από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς και ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την αποστολή εις πέρας.

Η αλήθεια είναι ότι κάποτε έπρεπε να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Αλλά να λυθεί εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των δύο χωρών κι όχι επειδή το επέβαλαν άλλοι. Όμως, ο πρωθυπουργός μπορεί να επαίρεται ότι πήγε μέχρι τέλους, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει τη ζημιά που του έχει κάνει.

Ο μεγάλος ηττημένος είναι όμως ο Πάνος Καμμένος. Τα τραγικά λάθη του, οι ευκαιρίες που έχασε να ρίξει την κυβέρνηση και να κερδίσει πόντους, οι συνεχείς πιρουέτες ζάλισαν τους πολίτες. Το πολιτικό παιχνίδι επιβίωσης που έπαιξε προκάλεσε αηδία στην κοινωνία και δημιούργησε το αίσθημα ότι ο υπουργός Αμυνας είναι παντελώς αναξιόπιστος. Και τώρα πληρώνει τα επίχειρα, δεν μπορεί να διασώσει ούτε καν την αξιοπρέπειά του.

Κρίσιμες ώρες

Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες για την κυβέρνηση. Ο Τσίπρας εγκαταλείπει τον φίλο του, τον «εξαιρετικό υπουργό Αμυνας» όπως είπε πρόσφατα. Η δική του πολιτική επιβίωση προέχει της φιλίας προς τον Πάνο Καμμένο. Ο πρωθυπουργός δέχεται ήδη εισηγήσεις να τελειώνει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Να τον εξαναγκάσει είτε να σηκωθεί και να φύγει μόνος και ταπεινωμένος είτε να κάνει την κωλοτούμπα του αιώνα που όμως απλά θα τον εξευτελίσει όσο δεν παίρνει στα μάτια των πολιτών και θα τον καταστήσει όμηρο του Τσίπρα. Μέχρι στιγμής ήταν το αντίθετο, τώρα η αδυναμία του Καμμένου να προκαλέσει εξελίξεις, τον κάνει να ικετεύει τον πρωθυπουργό.

Γι’ αυτό και το tweet οπισθοχώρησης, γι’ αυτό και τα νεύρα προς τους βουλευτές του που τον «άδειασαν» κανονικά. Τους ζήτησε να παραιτηθούν και τον απαξίωσαν αρνούμενοι να το πράξουν. Τώρα που τους λέει «εγώ σας έκανα ανθρώπους» δείχνει τον πανικό του. Ο Καμμένος δεν είναι πλέον το στήριγμα του Αλέξη στις δύσκολες ώρες. Είναι ένας τελειωμένος πολιτικός που απλά δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι οι υποτελείς υπουργοί όμορφα καίγονται.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στα χέρια του πρωθυπουργού. Ο Καμμένος απλά θα παρακολουθεί πώς ο Αλέξης θα γράφει με το… δεξί του χέρι, όπως τον έμαθε να το κάνει, το πολιτικό του τέλος. Η συμφωνία θα έρθει άμεσα στην ελληνική βουλή αλλά προηγουμένως μπορεί να υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης. Ετσι θα «σβήσει» τον Καμμένο από τον πολιτικό χάρτη και θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αναβαπτισμένος και χωρίς το «βαρίδι» της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Ο Καμμένος μπορεί να φύγει άμεσα, μπορεί να μείνει λίγες ημέρες ακόμη στην υπουργική καρέκλα.

Ο Τσίπρας είναι καλός τακτικιστής και θα πράξει τα δέοντα, άλλωστε γνωρίζει ότι έχει τους 151 βουλευτές, θα πάρει το μισό κόμμα του Καμμένου, θα πάρει και κάποιους «ξέμπαρκους» και θα φτιάξει την κυβέρνηση – κουρελού. Πόσο μπορεί να αντέξει είναι ένα ερώτημα.

Το σίγουρο είναι ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι σε δεινή θέση. Οσοι εκβιασμοί, βρόμικο παρασκήνιο και σκληρά παζάρια κι αν γίνουν ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, οι πρόωρες εκλογές θα έρθουν ως αναπόφευκτο κακό για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μπορεί να έρθουν τον Μάιο, μπορεί και νωρίτερα, μέσα στον Απρίλιο. Οποτε κι αν γίνουν εκεί θα αναμετρηθούν με την Ιστορία και με την κοινωνία. Κι όχι μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για την οικονομία, την ασφάλεια του πολίτη, την απαξίωση των θεσμών.