Συζήτηση εφ ´ όλης της ύλης με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχαν έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη μεγάλων εγχώριων εταιρειών σε γεύμα που διοργάνωσε ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Ν. Καραμούζης, πρόεδρος της ΕΕΤ, Μιχ. Μαΐλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Ευτ. Βασιλάκης της Aegean Airlines, Μιχ. Τζαμάζ επικεφαλής της Cosmote, θυγατρικής της Deutsche Telecom, Ευ. Μυτιληναίος και Μελίνα Τραυλού από το χώρο της ναυτιλίας.

Αντίθετα, από πλευράς κυβέρνησης δεν συμμετείχε κανείς.

Σύμφωνα με κύκλους που βρέθηκαν στη συνάντηση, η κυρία Μερκελ ήταν φιλική, με αμεσότητα, απλή και με βαθιά γνώση των πραγμάτων για την Ελλάδα.

Με βάση τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο του γεύματος συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα:

Φορολογία: Η κυρία Μέρκελ θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί. Αλλά εμφανίστηκε αντίθετη σε φορολογικές και άλλες παροχές εις βάρος του πλεονάσματος, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη απέναντι στη χώρα που παραμένει «ευαίσθητη».

Δημόσια Διοίκηση: Όπως είπε, δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, αν και πρόσθεσε πως έχει σημειωθεί γενικότερα πρόοδος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.

Επενδύσεις: Σημείωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις σε αριθμό και σε μέγεθος

Ευρώπη: Είναι υπέρ της κοινής άμυνας στην Ευρώπη. Η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διολισθήσει σε πολιτικές λαϊκισμού για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας.

Τράπεζες: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν «θέματα». Βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος και ανέφερε το παράδειγμα Eurobank ως προσπάθεια ενίσχυσης του ιδιωτικού χαρακτήρα και της εξυγίανσης.