Πέρυσι το τερέν ήταν κατάλευκο από το χιόνι. Σήμερα η μπάλα κολλούσε διαρκώς στο χορτάρι, μιας και η αναμέτρηση διεξήχθη υπό έντονη βροχόπτωση. Και στις δύο περιπτώσεις όμως η παντός καιρού Λαμία… μάδησε το Τριφύλλι στο θεσμό του Κυπέλλου.

Τη σεζόν 2017-18 είχε επιβληθεί με το ασύλληπτο 4-1 το οποίο υπερασπίστηκε ακολούθως στη Λεωφόρο (με ήττα 1-0 προκρίθηκε στα προημιτελικά), ενώ σήμερα επικράτησε 1-0 με το εύστοχο πέναλτι του Μπαράλες στο 52′.
Αυτή τη φορά βέβαια η υπόθεση πρόκριση (σημειωτέον αντάμωσαν ξανά στη φάση των «16» οι δύο ομάδες) είναι πιο ανοικτή εν όψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ σε δύο εβδομάδες.

Ο Παναθηναϊκός, επηρεασμένος από τις σημαντικές απουσίες, τον κακό αγωνιστικό χώρο και την κάκιστη – λόγω ίωσης – προετοιμασία που έκανε, εμφανίστηκε μονάχα στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, είχε σημαντικές ευκαιρίες με τον Χατζηγιοβάνη και τον Βέργο να ισοφαρίσει, αλλά οι γηπεδούχοι κράτησαν το γκολ του Μπαράλες και έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν.

«Βαρύ» γήπεδο, κακό ποδόσφαιρο

Κανονικό ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να παιχτεί σε αυτό το γήπεδο από το πρώτο λεπτό. Η μπάλα κολλούσε στα πρώτα δύο μέτρα κάθε φορά που κάποιος παίκτης επιχειρούσε να πασάρει ή να σουτάρει συρτά. Ήταν προφανές πως είτε από κάποιο μεγάλο λάθος, είτε από στημένη μπάλα θα μπορούσαν οι δύο ομάδες να απειλήσουν. Έτσι κι έγινε.

Με τη Λαμία να χάνει ανεπανάληπτη ευκαιρία μόλις στο 11’, όταν ο Κουλιμπαλί έκανε μεγάλο λάθος, αφού η κλότσησε αέρα, δίνοντας την ευκαιρία στον Επστάιν να βγει «φάτσα» με τον Διούδη. Όμως το πλασέ του Γερμανού βρήκε περισσότερο… νερό και ελάχιστα μπάλα, με τον Επστάιν να κοιτάζει απορημένος το γήπεδο.

Η Λαμία ήταν πιο δυναμική, πήγαινε πιο αποφασιστικά στις μονομαχίες και έδειξε περισσότερο εξοικειωμένη στον κακό αγωνιστικό χώρο από τον Παναθηναϊκό. Είχε περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της και δεν επέτρεπε στους πράσινους να φανούν απειλητικοί. Οι απουσίες των Μπουζούκη και Μακέντα έτσι κι αλλιώς δυσκόλευαν τα πράγματα για την ομάδα του Δώνη στο επιθετικό τρίο, το δε γήπεδο δεν επέτρεπε στον ποιοτικό Χατζηγιοβάνη να πάει σε ατομικές ενέργειες, που θα επέτρεπαν στην ομάδα του να φανεί περισσότερο απειλητική.

Κατάφερε ο Παναθηναϊκός να αγγίξει το γκολ μέσω στημένης φάσης. Στο 39’ ο Κουρμπέλης έπειτα από εκτέλεση φάουλ σηκώθηκε πιο ψηλά απ’ όλους, αλλά η κεφαλιά του σταμάτησε στο δοκάρι και στη συνέχεια της φάσης ο Πούγγουρας μπερδεύτηκε προ κενής εστίας και η μπάλα έφυγε άουτ από τα πόδια του.

Λάθος του Πούγγουρα και προβάδισμα με Μπαράλες

Από την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου καταλάβαινες πως δύσκολα θα άλλαζε η ροή του αγώνα και στο δεύτερο. Εκείνος που θα εκμεταλλευόταν το λάθος του αντιπάλου θα έπαιρνε και προβάδισμα, αφού ποδόσφαιρο αξιώσεων δεν μπορούσε να παιχτεί και οι παίκτες συνεχώς σήκωναν την μπάλα από το έδαφος για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Και έπειτα από μία τέτοια προσπάθεια, η Λαμία κέρδισε το πέναλτι, με τον Πούγγουρα να ανατρέπει με αχρείαστο τάκλιν εντός περιοχής τον αντίπαλό του. Τα… λάθη που λέγαμε.

Ο Μπαράλες αποδείχτηκε πιο εύστοχος από τον Επστάιν, σκόραρε από τα 11 βήματα και η Λαμία πήρε προβάδισμα, φέρνοντας στις μνήμες παικτών και κόσμου του Παναθηναϊκού τον περσινό αποκλεισμό από την ίδια ομάδα στο Κύπελλο. Η Λαμία απείλησε εκ νέου στο 63’ με σουτ του Δημούτσου, που έβγαλε εντυπωσιακά ο Διούδης, με τον Δώνη – που είδε το ματς από το μπουθ – να δίνει εντολή για να περάσουν στο γήπεδο Εμανουηλίδης και Μουνιέ, προκειμένου να γίνει η ομάδα του περισσότερο απειλητική και να βάλει παίκτες μέσα στην περιοχή.

Μοιραίος ο Χατζηγιοβάνης

Πράγματι, οι «πράσινοι» έφεραν αρκετό κόσμο στην περιοχή της Λαμίας και σε ένα από τα γεμίσματα άγγιξαν την ισοφάριση. Στο 74’ έπειτα από φάση διαρκείας, ο Βέργος είδε την μπάλα να του στρώνεται και με σουτ την έστειλε προς τα δίχτυα, αλλά ο Αντέτζο ήταν εκεί για να την απομακρύνει πάνω στη γραμμή και να διατηρήσει το 1-0.

Η επόμενη μεγάλη ευκαιρία ήρθε για τον Παναθηναϊκό στο 86’, όταν από λάθος γύρισμα ο Εμανουηλίδης έδωσε για τον Χατζηγιοβάνη, αυτός θέλησε από πλάγια θέση να περάσει τον Κατσίκα και να μην πασάρει σε δύο ελεύθερους συμπαίκτες, αλλά ο τερματοφύλακας της Λαμίας έπεσε στα πόδια του και μπλόκαρε την μπάλα.

Δύο λεπτά αργότερα και πάλι ο Χατζηγιοβάνης έχασε την ευκαιρία του αγώνα. Έπειτα από σέντρα από τα δεξιά, ο νεαρός κατέβασε την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι, πλάσαρε από τη μικρή περιοχή, αλλά είδε την μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ και τους Δώνη και Βέργο να του δείχνουν πως έπρεπε να γυρίσει την μπάλα.

Αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα 7 λεπτά καθυστερήσεων που κρατήθηκαν στο ματς και πλέον καλείται να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 σε 15 μέρες στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Λαμία (Μάκης Χάβος): Μπαντής (60′ λ. τρ Κατσίκας), Βασιλαντωνόπουλος, Αντέτζο, Ασίγκμπα, Πλιάτσικας, Τόμας, Μπεχαράνο, Δημούτσος, Επστάιν (66′ Μπερτόλιο), Καραμάνος (76′ Σκόνδρας), Μπαράλες.

Παναθηναϊκός (Μάκης Αγγελίνας): Διούδης, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Πούγγουρας, Γιόχανσον (70′ Μουνιέ), Ινσούα, Κουρμπέλης, Τζανδάρης, Χατζηγιοβάνης, Χατζηθεοδωρίδης (62′ Εμμανουηλίδης), Βέργος.