• Αναζήτηση
 • Μυτιλήνη: ΕΜΑΚ – Δημόκριτος στο νησί για την ύποπτη σκόνη

  Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τον εντοπισμό φακέλου με ύποπτο περιεχόμενο που στάλθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο γραφείο της πρυτάνεως του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο

  Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές μετά τον εντοπισμό φακέλου με ύποπτο περιεχόμενο που στάλθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο γραφείο της πρυτάνεως του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα έφθασε -κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες- στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης η έκτακτη πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση ραδιοβιοχημικών απειλών.

  Μαζί τους επέβαιναν και επιστήμονες του Δημόκριτου, προκειμένου από κοινού να ελέγξουν το περιεχόμενο του φακέλου αλλά και τους χώρους του ιδρύματος η λειτουργία του οποίου με απόφαση των πρυτανικών αρχών έχει ανασταλεί επ’ αόριστον. Το κτίριο Διοίκησης του πανεπιστημίου στην περιοχή Βαρειάς Μυτιλήνης, έχει αποκλεισθεί και φρουρείται αυστηρά από την Αστυνομία μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

  Συνολικά επτά άτομα που βρίσκονταν παρόντα στον χώρο όπου ανοίχτηκε ο φάκελος παρουσίασαν ενοχλήσεις στον βλενογόννο του στόματος και της μύτης, και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Πρόκειται για πέντε διοικητικούς υπαλλήλους, τον νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου και έναν αστυνομικό ο οποίος έπιασε τον φάκελο κατά την παραλαβή του.

  Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, καλά στην υγεία τους βρίσκονται πέντε εργαζόμενοι και ο νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου και ένας αστυνομικός που έπιασε το φάκελο παραλαμβάνοντας τον. Ας σημειωθεί ότι κάποιοι από τους εργαζομένους που ήρθαν σε επαφή με τον προελεύσεως Ινδίας φάκελο παραπονέθηκαν για ερεθισμό του βλεννογόνου της μύτης και του στόματος. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές τα συμπτώματα αυτά έχουν υποχωρήσει εντελώς.

  Σύμφωνα πληροφορίες ο φάκελος που εστάλη στη Μυτιλήνη από την Ινδία με το Ταχυδρομείο, ανέφερε στα αγγλικά ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Χρυσή Βιτζιλάκη. Όταν ανοίχθηκε από εργαζομένους στο γραφείο της Πρυτάνεως, η οποία την ώρα εκείνη απουσίαζε, διαπιστώθηκε ότι απελευθερώθηκε μια σκόνη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάποια χαρτιά που περιείχε ο φάκελος ήταν γραμμένα σε Αγγλική γλώσσα και στα Αραβικά φονταμενταλιστικά ισλαμικά συνθήματα.

  Με ανακοίνωση της η κ. Βιτζιλάκη αναφέρει ότι «όλες οι ακαδημαϊκές και διοικητικές λειτουργίες στο Λόφο του Πανεπιστημίου στην Μυτιλήνη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κτίρια μέχρι νεωτέρας (…) σε πλήρη και αδιάλειπτη συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ακολουθούμε όλα τα προβλεπόμενα Πρωτόκολλα για την διασφάλιση της απόλυτης ασφαλείας του Πανεπιστημίου και των ανθρώπων του (…) Σε κάθε περίπτωση, σας διαβεβαιώ ότι όλες και όλοι είναι ασφαλείς και ευελπιστούμε σύντομα να λήξει και η ταλαιπωρία των επτά μελών της κοινότητας μας που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο και, παρότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας, κρίθηκε σκόπιμο να διανυκτερεύσουν στο νοσοκομείο».

  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk