Με το σκάνδαλο της Novartis και την πολιτική δίωξη συγκεκριμένων προσώπων ασχολείται η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung: «H ελληνική δικαιοσύνη στο μικροσκόπιο. Έχει γίνει κατάχρηση στις έρευνες για τη διαφθορά;» διερωτάται η εφημερίδα.

Οπως αναφέρει: «Η έρευνα, που ξεκίνησε 2018 προκάλεσε αίσθηση, λόγω των κατηγοριών ότι, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Υγείας των κυβερνήσεών του, Άδωνις Γεωργιάδης όπως και ο Έλληνας Επίτροπος στην Ε.Ε Δημήτρης Aβραμόπουλος δωροδοκήθηκαν με παροχές συνολικού ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ» επισημαίνεται σε σχέση με το ιστορικό της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξε μία απροσδόκητη τροπή για το σκάνδαλο δωροδοκίας στον ελβετικό Όμιλο Novartis. «Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στα ελληνικά ΜΜΕ δείχνουν ότι έχει γίνει μερική κατάχρηση στην υπόθεση προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις σε μάρτυρες για να απαγγελθούν κατηγορίες σε ανυποψίαστους πολιτικούς» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες του δημοσιεύματος.

Και συνεχίζει: «Με την έρευνα να είναι σε εξέλιξη, ο μάρτυρας και πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, αποκάλυψε στην ελληνική τηλεόραση ότι η έρευνα χειραγωγήθηκε για να ενοχοποιήσει πολιτικούς που δεν είχαν ανάμειξη»!

Και, όπως σχολιάζει στη γερμανική εφημερίδα ο δημοσιογράφος Τομπίας Πίλερ, πρόκειται για μία μαρτυρία που τώρα ρίχνει πολύ διαφορετικό φως στην υπόθεση.

«Ο πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης δήλωσε στην τηλεόραση ότι είχε δεχτεί πιέσεις για να δημιουργήσει εγείρει υποψίες εναντίον του Στουρνάρα, του Σαμαρά και του Γεωργιάδη» σημειώνει και προσθέτει:

«Πάνω απ ‘όλα, η αποκάλυψη ενός μάρτυρα ανάγεται πλέον σε πολιτικό ζήτημα. Για την τελευταία κυβέρνηση των Συντηρητικών, είναι εντελώς παράλογο μία φαρμακευτική εταιρεία να δωροδοκήσει άτομα για να αυξήσει τις πωλήσεις, αφού με το πρόγραμμα της ελληνικής αναδιάρθρωσης, η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί συνολικά κατά 60%».