Η Σύγκλητος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (συνεδρία 5ης Ιουλίου 2018), αναγνωρίζοντας το παγκοσμίου εμβέλειας έργο και την εξέχουσα προσωπικότητα του γλύπτη Takis, αποφάσισε ομόφωνα την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την 17η Ιανουαρίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο De Chirico της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης.

Πρόγραμμα

Προσφώνηση από τον Πρύτανη, Καθηγητή Παναγιώτη Χαραλάμπους.

Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον Ιστορικό Τέχνης Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Σύμβουλο Τέχνης Νίκο Σταθούλη.

Αναγόρευση του τιμωμένου: Ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος της Σχολής, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών Αριστοτέλη Τζάκο.

Επίδοση τιμητικής μεμβράνης στον τιμώμενο από τον Πρύτανη της Α.Σ.Κ.Τ.

Ομιλία του τιμώμενου γλύπτη Takis.

Takis

Ο Διεθνής γλύπτης Takis γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Αυτοδίδακτος. Έφυγε από την Αθήνα το 1954, ταξίδεψε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Το 1958 ξεκίνησε τον πειραματισμό με τα μαγνητικά πεδία, τα οποία αποτέλεσαν την βάση του έργου του. Το 1960 το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την »Telesculpture» («Τηλε-γλυπτό») και για την »Telesculpture Electromagnetique» («Ηλεκτρομαγνητικό Τηλε-γλυπτό»). Με πρωτοβουλία του ξεκίνησε το 1964 η κατασκευή του Κέντρου Τεχνών και Επιστημών (ΚΕΤΕ) στο Γεροβουνό.

Από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της διεθνούς εικαστικής σκηνής, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κινητικής Τέχνης.

Έπειτα από πολλές δεκαετίες, τα έργα του Takis κατέχουν όλες τις υψηλές θέσεις της σύγχρονης τέχνης.

Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει έναν κόσμο με σπείρες, σφαίρες και κεραίες, με παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες, από τη Νέα Υόρκη στο Ανόβερο – από το Kassel στο Saint-Paul-de-Vence – από την Πύλη του Αδριανού, στην Αθήνα, στην έδρα της UNESCO – από το θέατρο της Επιδαύρου στο La Défence.

Τον Ιούλιο του 2019, στην Tate Modern τα έργα του θα γυρίσουν από τους ανέμους της ιστορίας.

Ο Takis με τα έργα του, μας κάνει να δούμε το αόρατο του ανέμου, τα ρεύματα που διασχίζουν το σύμπαν μας, τις χαρακιές και τις «ουλές» της μνήμης μας.

Προσεγγίζοντας τους σύγχρονους καλλιτέχνες του Νέου Ρεαλισμού, θέλησε να εντάξει στη γλυπτική του προσέγγιση την κίνηση, το φως, τη μουσική, σε συνδυασμό με τη χρήση των μαγνητών. Ακούραστος πειραματιστής, έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να συλλάβει την κοσμική ενέργεια, συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη.

Το έργο του έχει τις ρίζες του σε μια γλυπτική παράδοση που ξεκινάει από την αρχαία ελληνική γλυπτική, εμπνέεται από τον Τζακομέτι και χρησιμοποιεί την έκφραση της ανακύκλωσης τεχνολογικών αντικειμένων.

Γοητευμένος από την «επιστημονική μαγεία», που είναι η πηγή των σύγχρονων εφευρέσεων (έχει μέχρι και διπλώματα βιομηχανικής ευρεσιτεχνίας).

Ο Takis τοποθετείται δημιουργικά ως φιλόσοφος της επιστήμης. Διαπνέεται από την προ-σωκρατική φιλοσοφία, την ιατρική του Ιπποκράτη και την αρχαία Αίγυπτο.