Για μια «ανθρωπιστική» κρίση και ταυτόχρονα μια κρίση ασφάλειας στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, η οποία όπως υποστήριξε παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, έκανε λόγο στο διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου επανέλαβε τη θέση ότι όλοι οι Αμερικανοί πλήττονται από αυτήν που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση.

Ο Τραμπ υπενθύμισε ξανά ότι ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανεγερθεί το Τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως αφού το «αξιώνουν οι Δημοκρατικοί», θα συμφωνήσει το Τείχος αυτό να είναι «από χάλυβα και όχι από μπετόν».

Επέμεινε ωστόσο ότι το Τείχος είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των συνόρων και για να σπάσει ο κατ’ αυτόν φαύλος κύκλος της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική, που πλήττει κυρίως, όπως επιχειρηματολόγησε, γυναίκες και παιδιά.

Οι αντιδράσεις των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήταν άμεσες: ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, έκρινε πως πρέπει να τερματιστεί η αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ενόσω συνεχίζεται ο διάλογος για την ασφάλεια των συνόρων.

Ενώ η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με το shutdown, έχει πάρει «ομήρους» τους Αμερικανούς.