• Αναζήτηση

Πάνω από ένα εκατομμύριο χάπια Captagon έχουν βρεθεί στον Πειραιά

Τα ναρκωτικά βρισκόταν μέσα σε κοντέινερ που εντοπίστηκε στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά.

Πάνω από ένα εκατομμύριο ναρκωτικά χάπια captagon (τα επονομαζόμενα και ως χάπια των τζιχαντιστών) έχουν κατασχεθεί ως τώρα από τις διωκτικές Αρχές στον Πειραιά.

Τα ναρκωτικά βρισκόταν μέσα σε κοντέινερ που εντοπίστηκε στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, σε κοινή επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με ομόλογες Αρχές της Τουρκίας και τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, του ΣΔΟΕ και τελωνειακών αρχών.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια παρουσίασης στη ΓΑΔΑ η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με τις ομόλογες Αρχές της Τουρκίας και προέκυψε η δια θαλάσσης μεταφορά εμπορευματοκιβωτίου με μεταφορική εταιρεία από την Λατάκεια Συρίας με προορισμό την Κροατία, με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής κ. Γιώργο Κανέλλο τα συνθετικά ναρκωτικά προορίζονταν, μέσω παραπλανητικών θαλασσίων οδών, για χώρες της Μέσης Ανατολής.

Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος είπε πως κατόπιν εξακριβώσεων εντοπίστηκε το εμπορευματοκιβώτιο, πριν αυτό μεταφορτωθεί και αναχωρήσει, στον τελωνειακό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο Περάματος, όπου ελέγχθηκε με τη συνδρομή των Τελωνειακών Αρχών του Σ.Δ.Ο.Ε και του Λιμενικού Σώματος.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν συνολικά 544 ράβδοι μολύβδου, μέσα στους οποίους αποκρύπτονταν τα συνθετικά ναρκωτικά.

Όπως επεσήμανε πρόκειται για κατασκευές ειδικής χρήσεως οι οποίες χρησιμοποιούνται με σκοπό την απόκρυψη των ναρκωτικών, καθώς η χημική σύσταση του μολύβδου προκαλεί δυσχέρειες στον εντοπισμό τους μέσω συσκευών ηλεκτρονικής απεικόνισης (X-RAYS), ενώ παράλληλα φέρει μεγάλο βαθμό δυσκολίας στη διάνοιξή του.

Επιπλέον η νομιμότητα του φορτίου από μόνη της αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο για τον περαιτέρω έλεγχο αυτού.

Ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευτεί περίπου 1 εκατομμύριο δισκία του συνθετικού ναρκωτικού CAPTAGON, στο 1/3 των μολύβδινων ράβδων που έχουν διανοιχθεί, καθώς η διαδικασία διάνοιξής τους συνεχίζεται σε ειδικό μηχανουργικό χώρο.

Οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζονται, σε συνεργασία με Αρχές της Τουρκίας και της Κροατίας.

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk