Έντονη είναι η αντίδραση των οικοδόμων για τον θάνατο του 60χρονου εργάτη στο εργοτάξιο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου κατασκευάζεται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Στο χώρο βρέθηκαν άνθρωποι της επιθεώρησης εργασίας και μέλη της ομοσπονδίας οικοδόμων, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στις κάκιστες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα.

«Από το σπίτι μας βγήκαμε σήμερα το πρωί και είχε πάγο και γλυστρούσαμε. Σκεφτείτε να ανεβαίνει κανείς σε σιδερένια σκάλα σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, τι μπορεί να συμβεί. Όλα τα άλλα θα τα εξακριβώσουν οι πραγματογνώμονες της επιθεώρησης εργασίας» είπε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ο οποίος μπήκε στο εργοτάξιο και είδε από κοντά τον τόπο του δυστυχήματος.

«Στο χώρο βρέθηκε και η επιθεώρηση εργασίας, έχει δει τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας, έχει δει και τον τόπο που έγινε το συμβάν. Χθες το εργοτάξιο ήταν χιονισμένο, σήμερα επικρατούσαν συνθήκες παγετού. Γιατί η εργοδοσία δεν πήρε μέτρα να μην δουλέψουν οι εργάτες; Έπρεπε να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε -αν δεν είναι δυνατόν να μηδενιστούν- να ελαχιστοποιηθούν οι παράγοντες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους.

»Πρέπει από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, να επιβάλλουμε μέτρα ασφάλειας στο χώρο δουλειάς. Για εμάς τους εργάτες το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι να πηγαίνουμε γεροί στη δουλειά και να επιστρέφουμε γεροί στις οικογένειές μας», δήλωσε ο κ. Τασιούλας, που μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες παλεύουν οι συνάδελφοί του για ένα μεροκάματο και χαρακτήρισε «αρένες θανάτου» το χώρο εργασίας τους: «Είτε έχουμε χιόνια, είτε παγετό, είτε ζέστη, είτε ανεργία, είτε πολλή δουλειά, εκείνος που πληρώνει τελικά είναι ο οικοδόμος. Ανθρωποι που εργάζονται σε χώρους δουλειάς που έχουν καταστεί αρένες θανάτου από την εντατικοποίηση της εργασίας, την πίεση της εργοδοσίας, από το γεγονός ότι και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν υποστελεχώσει τις επιθεωρήσεις ελέγχου.

»Σε μια ημέρα μεγάλου παγετού, ένας συνάδελφός μας 60 ετών υποχρεώθηκε να ανεβεί πάνω στον πυλώνα 20-30 μέτρων για να μπορέσει να δουλέψει για ένα ψευτομεροκάματο 30-35 ευρώ που μας έχουν υποχρεώσει να κυνηγάμε. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει και να χάσει τη ζωή του».

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Αναγνώστου και ο γ.γ. Π. Αλεξανδράκης έχει ως εξής:

«Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την εργοδοσία στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ για το γεγονός ότι ένας συνάδελφός μας σήμερα έχασε τη ζωή του πάνω στο μεροκάματο και δε θα επιστρέψει ξανά σπίτι του.

Πιο συγκεκριμένα, η εργοδότρια εταιρεία ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ εξανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ήλιο με ήλιο, Σάββατα και Κυριακές, με βροχή και με χιόνια, για να μην καθυστερούν οι εργασίες, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα και στο παρελθόν κι άλλο εργατικό «ατύχημα», αλλά και το σημερινό θανατηφόρο.

Θυμίζουμε ότι είναι αυτή η εταιρεία που κάλεσε αστυνομία και εισαγγελείς όταν πραγματοποιήθηκε απεργία στο εργοτάξιο για αυξήσεις στα μεροκάματα και διασφάλιση του ωραρίου, ώστε να χτυπήσει τη βούληση των εργαζομένων και τις αποφάσεις του Συνδικάτου. Είναι η ίδια εταιρεία που διατυμπάνιζε ότι “δεν θέλουμε τα συνδικάτα εδώ, γιατί όλοι είμαστε μια οικογένεια”.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας για ζητήματα ωραρίου, 6ήμερης και 7ήμερης εργασίας, για μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά., ώστε να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται ως τώρα, με ευθύνη και της Επιθεώρησης Εργασίας, λόγω και ελλείψεων έμψυχου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ οι έλεγχοι που έχει διενεργήσει είτε δε βρίσκουν κάτι «παράτυπο» είτε μένουν στα χαρτιά, δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους.

Ευθύνη έχει, όπως και οι προηγούμενες, η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί κάθε φορά που προκύπτει αντιπαράθεση εργοδοτών-εργαζομένων, επιδιώκει συμβιβαστική λύση για να μην εμποδίζεται η επιχειρηματικότητα.

Το ατύχημα δεν ήταν μια «κακιά στιγμή», αλλά οφείλεται ακριβώς στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την εργοδοσία και στην έλλειψη μέτρων προστασίας για τη ζωή και την υγεία των εργατών. Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Κλιμακώνουμε την πάλη μας για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια του Συνδικάτου μας και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια του συναδέλφου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας, αλλά να σηκώσουν το κεφάλι και να παλέψουν για να υπερασπιστούν κυριολεκτικά τη ζωή τους.

Μπροστά στα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων, είτε πρόκειται για τη φάση της κρίσης είτε για τη φάση της ανάπτυξης, δεν πρόκειται να δείξουν έλεος για μας τους εργαζόμενους. Οι μόνοι που μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας είμαστε εμείς, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, με τον αγώνα μας ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, βάζοντας στο επίκεντρο το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες – Όχι τα κέρδη των λίγων».»