Η λύση του Μακεδονικού μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPENTV και στην Έλλη Στάη.

Είπε ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.

Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  σημείωσε τα εξής:

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας την ευρωπαϊκή ηγεσία για συνδιαλλαγή, φαντάζομαι ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις κάποια στιγμή. Αυτό είναι ο ορισμός αυτού για το οποίο με κατηγορεί. Λέει ότι εγώ είμαι λαϊκιστής, αλλά αυτός το κάνει.

Ήθελε πολύ και η ίδια εδώ και καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Ήθελα να την προσκαλέσω μετά το τέλος της κρίσης για να αναδειχθεί η στήριξή της.

Η κα Μέρκελ έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Έχει και ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Η σχέση μας έχει να κάνει με τα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και για τους δυο μας.

Για πρώτη φορά -και παίζει ρόλο η στρατηγική που ακολουθήσαμε στην εξωτ. πολιτική τα τελευταία χρόνια- η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να απειλείται.

Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Τουρκία, τον επόμενο μήνα. Όπως είναι τα πράγματα στην περιοχή μας, η μόνη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι σε ανώτερο επίπεδο.

Εγώ είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός και κρίνομαι, η ευθύνη μου είναι να μοιράζω βάρη. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί μοίραζαν λεφτά, ελαφρύνσεις. Τώρα ξεκινήσαμε να μοιράζουμε και ελαφρύνσεις. Τώρα δείχνουμε το πρόσημο του τι σημαινει αριστερά.

Καθόλου δεν αφήνουμε στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβ. Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Η οικονομία είναι το μεγάλο επίτευγμα αυτή της κυβέρνησης. [για αναδρομικά / 13 σύνταξη] Αυτή η κυβ. θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων, να δώσει ό,τι περισσότερο μπορεί ειδικά σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει πώς συμπεριφέρονται ορισμένοι. Ενεπλάκησαν 8 πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, γιατί έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Βλέπω μόνο συγκεκριμένους από τους 8 στα κάγκελα. Αυτό κάτι μου λέει.

Εγώ λέω να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Έχει προβλήματα, υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά στο θέμα αυτό πρέπει να σταθούμε υπεράνω των αντιδικιών. Είναι πλήγμα στη δημοκρατία η a priori κριτική στη δικαιοσύνη.

λέγοντας ότι αυτές οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν. Και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή. Αυτό ήταν λάθος και του το είπα.

Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει την επικοινωνία του αλλά σημασία έχει η ουσία αυτών που λέει. Ο αναπλ. υπ Υγείας, που έχει άμεση εμπλοκή γιατί έχει δώσει στοιχεία για την έρευνα έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα του ΑΠ…

Η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί. Μίλησα και στη Βουλή για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που μας οδήγησαν σε αυτό. Για τις ποινικές ευθύνες αρμόδια είναι η δικαιοσύνη.

(για την υπόθεση #Novartis): Είχα την ενημέρωση που οφείλω να έχω από τον θεσμικό μου ρόλο. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες ούτε είναι ρόλος μου να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεταπολίτευσης.

Απολύτως ναι [θα ξαναπροτείνω τον Πρ.Παυλόπουλο για ΠτΔ]. Έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό, υπερκομματικό.

Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω [χωρίς πλειοψηφία 151], αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνο σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουμε.

Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα κι ας δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίας.

Το ποιος θα είναι υπουργός στο μέλλον, είναι δευτερεύον. Σημασία έχει να υπάρχει σταθερότητα στον τόπο. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλά σχήματα κυβερνητικών συνεργασιών που δεν συμμτεέχουν όλοι οι εταίροι πάντα με υπουργεία.

Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία, γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που βλέπω να έχει μεγάλο άγχος είναι ο κ.Μητσοτάκης. Αλλά δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα χωρίς να έχει ψηφιστεί η συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό τρόπο.

Αν ο εταίρος μου άρει την εμπιστοσύνη του, πρώτα θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρω τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Εγώ δεν κάνω κινήσεις κάτω από το τραπέζι. Η συμφωνία είναι εδώ και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Δεν γνωρίζω αν θα έχω τις ψήφους για μια ψήφο εμπιστοσύνης. Ξέρω ότι το βάρος αυτό είναι μεγάλο για τον κυβερνητικό μου εταίρο & δεν θα το αναλάβει. Αν το κάνει & πει ότι δεν στηρίζει την κυβ. θα πάμε στη Βουλή & θα μάθουμε αν έχουμε τις ψήφους.

Αν δεν το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει.

Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Αυτός είναι ο στόχος μου. Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, σε πείσμα όλων, και την τελευταία μέρα που της δίνει το Σύνταγμα.

Μόλις κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια & διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ, θα ζητήσω από τον ΠτΔ να κινηθούμε άμεσα [για την κύρωση της συμφωνίας]

Αν μετά από την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ κλπ, έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Καμμένος θα έχει πρόβλημα με το εκλογικό του ακροατήριο, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς

Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της συζήτησης στη βουλή των Σκοπίων θα είναι θετικό

Ανεξαρτήτως της συζήτησης που έχει γίνει, όλοι γνωρίζουμε όλα [για τη συμφωνία των Πρεσπών] και κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Τίποτα δεν είναι κρυφό και όλοι θα πάρουν τις ιστορικές ευθύνες τους

Ο κ. Μητσοτάκης μετέθετε διαρκώς τον πήχη και μετά ανακάλυψε θέμα εθνότητας και γλώσσας, που είναι ανύπαρκτο. Βρίσκει διαρκώς αιτίες για να κερδοσκοπήσει πολιτικά.

Δυο φορές κάλεσα τους αρχηγούς των κομμάτων να συζητήσουμε το θέμα της ΠΓΔΜ, στο γραφείο μου. Δεν περίμενα ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα είχε αυτή τη συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική ισορροπία

Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από την οπτική του επόμενου τριμήνου, από το πρόσκαιρο όφελος, αλλά από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος που θα έχει η χώρα από την επίλυση ενός ζητήματος που λιμνάζει

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στα βόρεια σύνορά της και για διάσπαση της ΠΓΔΜ

Το 20 σημαντικότερο επίτευγμα της θητείας μου, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είναι η αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας