Σε μερική αναδίπλωση οδηγήθηκε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρέθηκε σε κλοιό αντιδράσεων σχετικά με την τροπολογία που επαναφέρει ουσιαστικά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα (έχουν καταργηθεί από το 2011 με τον νόμο Βενιζέλου) ύψους 230 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δέχθηκε τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης ενώ η ΝΔ υπέβαλλε αίτημα διενέργειας ονομαστικής ψηφοφορίας (θα διεξαχθεί την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019). Ο κ. Καμμένος δεν απέσυρε την τροπολογία, όπως του ζητήθηκε, αλλά δέχθηκε να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση για το περιεχόμενο της σύμβασης στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής (την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου) και μετά να ακολουθήσει η διαδικασία ψήφισής της. Υπεραμύνθηκε δε της ρύθμισης λέγοντας ότι δεν παρακάμπτει το νόμο Βενιζέλου, τον οποίο χαρακτήρισε σωστό, αλλά επιτρέπει να εισπραχθούν οι παλαιές οφειλές από την κύρια σύμβαση για τα F-16 από το 2000. Όπως είπε, βάσει του νόμου Βενιζέλου η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών δεν μπορεί να «κλείσει» τα 230 εκατ. ευρώ ως αντισταθμιστικά ωφελήματα «και για αυτό το περνάμε με νόμο για να μπορούμε να τα πάρουμε».

«Τι να πούμε, ότι δεν τα θέλουμε; Να απεμπολήσουμε 230 εκατ. ευρώ;», σημείωσε ο κ. Καμμένος. Μάλιστα ρωτήθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο αν τα 230 εκατ. ευρώ είναι όλα και αν εκκαθαρίζονται με αυτά όλες οι παλαιές εκκρεμότητες των αντισταθμιστικών και απάντησε καταφατικά. Σύμφωνα με τον υπουργό τα χρήματα αυτά θα πάνε στο μέγιστο μέρος τους στην ΕΑΒ και τα υπόλοιπα σε ελληνικές εταιρείες. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν δεν περάσει η τροπολογία η ΕΑΒ θα κλείσει. «Αν αποφασίσετε να μην δοθούν τα χρήματα αυτά στην ΕΑΒ, τότε θα κλείσει. Το λέω στην Βουλή και αμαρτία ουκ έχω. Η ΕΑΒ θα πεθάνει και 1.300 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Αν το θέλουμε ας το πάρουμε απόφαση», είπε σημειώνοντας ακόμα ότι αν δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα μέχρι 15 Μαρτίου, τότε η Λόκχηντ ενδέχεται να καταγγείλει την σύμβαση. Ανέφερε δε ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα χρειαστούν ένα διάστημα διαπραγματεύσεων με την αμερικανική εταιρεία: «Είτε είμαι εγώ υπουργός είτε όχι οι υπηρεσίες θέλουν ένα με δυο μήνες να προχωρήσουν. Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν χάσουμε τα λεφτά; Εγώ πάντως δεν την παίρνω», υπογράμμισε.

Όπως είπε, «η ΕΑΒ θα γίνει μια μεγάλη επισκευαστική βάση, τα λεφτά αυτά τα χρωστάει η Λόκχηντ από το 2000 και αυτή η σύμβαση καταλήγει στην σούμα ότι τα ποσά που μας οφείλουν είναι 230 – 260 εκατ. ευρώ». Επέμεινε δε ότι «ο τρόπος για να νομοθετήσουμε ήταν αυτός», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν είναι μια πονηρή τροπολογία». «Πάμε να καθαρίσουμε μια εκκρεμότητα, ούτε πάμε να “κρύψουμε” επιχειρηματίες. Όλοι θα πάρουν ένα κομμάτι δουλειάς», σημείωσε, ενώ απαντώντας στην αντιπολίτευση είπε: «Ελάτε να τα συζητήσουμε όλα. Δέχομαι να το συζητήσουμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών ή πιο διευρυμένα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και μετά να πάμε στην ψηφοφορία της Δευτέρας». Η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διερωτήθηκε πώς θα κατανεμηθούν τα 230 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα αν «είναι αλήθεια ότι το 70% θα πάει στην ΕΑΒ και το υπόλοιπο θα πάει στον επιχειρηματία Χατζημηνά που θα διαχειριστεί εν λευκώ το 30% όλων των εταιρειών». Ο κ. Καμμένος παρενέβη και της είπε ότι «το 90%, δηλαδή 180 εκατ. ευρώ, θα πάνε στην ΕΑΒ και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ πάνε σε διάφορες εταιρείες».

Ωστόσο, για την κυρία Μπακογιάννη «αυτή η τροπολογία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τροπολογίας που πρέπει να δημιουργήσει όλα τα ερωτήματα για τον τρόπο που ήρθε, για το περιεχόμενό της και την παράκαμψη του θεσμικού πλαισίου και για αυτό μια εξαιρετικά λεπτομερής συζήτηση είναι απολύτως απαραίτητη». Κατέστησε σαφές δε ότι η ΝΔ «αυτή την τροπολογία έτσι όπως είναι δεν πρόκειται να την ψηφίσει». Σκληρή επίθεση κατά του κ. Καμμένου εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης λέγοντας ότι «η τροπολογία αυτή είναι ντροπή και πρέπει να αποσυρθεί». «Εάν η κυβέρνηση επιμένει να την φέρει, τότε θα πρέπει να πάει πρώτα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής και εκεί να τη συζητήσουμε με καθαρότητα και διαφάνεια. Όχι κάτω από το τραπέζι, όπως πήγε να κάνει ο κ. Καμμένος», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Για να μην προσβάλετε τη νοημοσύνη μας, είπατε ότι την επιλογή θα την κάνει η Λόκχηντ. Ξέρουμε ότι η Λόκχηντ έχει συγκεκριμένες εταιρείες πολύ φίλων σας με τους οποίους συνεργάζεται στην Ελλάδα. Άρα μη μας λέτε η Λόκχηντ θα επιλέξει».

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καμμένου, ο οποίος τον κάλεσε να πει ονόματα. «Δεν ξέρετε τον λεγόμενο Χριστιανό; Αν ερχόσασταν στην Επιτροπή η οποία είναι κλειστή θα τα λέγαμε. Δεν θα θίξουμε εδώ ανθρώπους», του απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, με τον υπουργό να του αντιτείνει: «Πείτε τα ονόματα. Αν δεν είστε ψεύτης πείτε τα ονόματα». «Θα φέρετε την τροπολογία στην Επιτροπή Εξοπλισμών και τότε θα μπορούμε να πούμε τα ονόματα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η όψιμη προσχώρηση στην εθνική στρατηγική εμφανίζει τη σημερινή θνήσκουσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο πιο καλός, ο πιο αποτελεσματικός διαχειριστής των αμερικανικών συμφερόντων, των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, των ευρωπαϊκών συμφερόντων». «Αυτό, όμως, δεν πλήττει τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των κυβερνώντων ως προσώπων, πλήττει την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της χώρας», σημείωσε. Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για την σύμβαση έθεσε και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης διερωτώμενος «πώς καλούμαστε να κυρώσουμε μια συμφωνία που δεν ξέρουμε τους όρους της», ενώ τόνισε πως «όταν η Βουλή σβήνει εκκρεμότητες από προϋπάρχουσες συμβάσεις πρέπει να υπάρξει αναλυτική συζήτηση».