Την αντίθεσή του προς τις αναφορές Καμμένου περί αποστασίας εξέφρασε ο Νίκος Φίλης. «Είναι λάθος, δεν πρέπει να μιλάμε έτσι, υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες. Δεν υπάρχει θέμα αποστασίας υπάρχει θέμα συνέπειας προς την κυβερνητική κατεύθυνση» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ρ/σ Θέμα.

«Περιπέτειες κυβερνητικές δεν βοηθάνε» πρόσθεσε ο Ν. Φίλης, επισημαίνοντας σχετικά με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ πως «δεν κλέβουμε κανέναν γιατί οι βουλευτές ανήκουν στους εαυτούς του και το κόμμα που εκλέγονται». Ειδικά, δε, για το Ποτάμι και τη στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία με το Ποτάμι. Υπάρχει το Ποτάμι με τις θέσεις του που συμφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν υπάρχει κάτι υπόγειο, το πολιτικό παιχνίδι είναι καθαρό».

Κατά τον Νίκο Φίλη «η δεδηλωμένη δεν χάνεται, η δεδηλωμένη έχει κατά τρόπο σαφή επιβεβαιωθεί στη Βουλή, μόνο αν δεν επιβεβαιωθεί στη Βουλή χάνεται η δεδηλωμένη». «Θα κάνει ψήφο δυσπιστίας η ΝΔ και θα υπάρξει απάντηση της Βουλής» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη στάση των ΑΝΕΛ παρατήρησε ότι «όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ εξελέγησαν και ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που μιλούν για σύνθετη ονομασία στο Μακεδονικό. Το έχουν ψηφίσει αυτό» υπενθυμίζοντας ότι «το 2015 υπάρχει ομιλία του πρωθυπουργού που μιλάει για σύνθετη ονομασία στο Μακεδονικό».

Ο Νίκος Φίλης είπε, επίσης, ότι «δεν πιστεύω ότι θα πέσει η κυβέρνηση. Είναι σενάρια και ευσεβείς πόθοι ορισμένων. Υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα, είναι αναγκαία όχι μόνο για να λύσουμε το Μακεδονικό αλλά το σημαντικότερο για να προχωρήσει η οικονομία. Είναι σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της πορείας εξόδου προς τα μνημόνια».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη στην Αθήνα ο πρώην υπουργός παρατήρησε ότι αν και «ορθώς υπάρχει κριτική των Ελλήνων για τη γερμανική πολιτική, ωστόσο η χώρα μας είναι σε μια περιοχή με πολεμικές αναμετρήσεις, προσφυγικά κύματα και έναν απρόβλεπτο γείτονα – την Τουρκία – άρα η χώρα μας έχει μια διεθνή στήριξη για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις. Καλοδεχούμενη είναι (σ.σ. η Μέρκελ) με αυτή την έννοια» συμπλήρωσε.